У «Метаморфозах» Апулея римський юнак Луцій має багацько пригод. Полонений жінками-чаклунками, він і собі пробує вдатися до чарів. Але не дуже вдало. Замість птаха він перетворюється на осла. Його експлуатують, знущаються, купують-продають, навіть сексуально використовують. Ну, ви пам’ятаєте. От щось подібне сталося і з деякими бібліотеками на Луганщині. Вони пройшли вогонь, воду і списання фонду. Як і юнак Луцій, бачили аморальність, зневіру й падіння авторитету бібліотеки. Тому, вирішили переродитися і стати на шлях істини.

Їм випало вирішити нелегкі питання. Та вони впоралися (трохи спойлерів).  

Видання «І ніяк інакше: історії успіху сільських бібліотек» – це історії успіху семи сільських бібліотек Луганщини. Вони стали успішними новаторами і вдалими прикладами успішних перетворень від «книгозбірні» до «бібліотеки».

Недарма одне із основних завдань бібліотечної галузі – позиціонування бібліотек як лідерів інтелектуальної свободи, закладів, що забезпечують рівний та вільний доступ до інформації і знань. Таку думку окреслила всесвітня дискусія «Глобальне бачення», що відбулася у 2018 році за ініціативою ІФЛА.

Метаморфози сталися з Нещеретівскою, Новоастраханською, Воєводською бібліотеками-філіями, Білолуцькою селищною бібліотекою, Петропавлівською дитячою бібліотекою, Половинкинською і Шульгинською бібліотеками.

Детальні історії перетворення бібліотек читайте, будь ласка, за посиланням.