Моделювання 3D ялинки, каміна, кишенькового павер банку, регенерація кінцівок шляхом вживлення ботів, окуляри – замінники очей – і це далеко неповний перелік занять, ідей і фантазій на нашому Гакатоні.

23 грудня у Good library минув Гакатон, або Hackathon. Що воно таке? Це практичне поєднання двох слів – «хакер» (hack) та «марафон» (marathon). Виходить із цього щось на кшталт шаленого командного інтенсиву. Ні-ні, не такого, що вчить молодь зламувати біткоїн-біржі, чужі акаунти, IT-системи і все таке інше. Ми займалися суто корисними справами. Діти-програмісти об’єдналися навколо тем 3D-моделювання і штучного інтелекту.

Разом із ментором Віталієм Скиртачем, студентом-програмістом ЛНУ імені Тараса Шевченка, учасники інтенсиву створили 3D-моделі ялинки, каміна, зовнішнього портативного акумулятора.

Наступний етап гакатону – командне генерування ідей у галузі штучного інтелекту. Діти об’єднувалися в командах і створювали проекти, які б допомогли людям з інвалідністю. Координував процес тренер нашого клубу програмування Сергій Марченко. Так, команда під назвою «Сонце знову» сконцентрувалася на ідеї створення окулярів для людей з вадами зору. Ці окуляри, за словами дітей, мають діяти за принципом ехолокації: звукові хвилі наштовхуються на предмети, а чіп, умонтований в окуляри, аналізує схоплену інформацію і видає звук. Завдяки цьому незрячі люди можуть орієнтуватися у просторі.

Ще одна пропозиція від іншої команди – відновлення кінцівок за допомогою вживлення в людське тіло ботів-регенераторів. Увага, цю ідею просимо не використовувати для сюжету фантастичної книги! Пропонуємо вам частинку, вихоплену з опису цього проекту. Так би мовити, устами діток: «Здорова Аля вирішила поїхати до подружки на машині. Потрапила в аварію і стала інвалідом. Але ми винайшли клітини, які швидко ростимуть, і зможуть виростити руки і ноги». Проект цей називається «Мехомедицина» і саме він викликав найбільше суперечок.

Ці проекти і стали переможцями, відзначившись у номінаціях «Оригінальна ідея», «Краща презентація» та «Крутий прототип».

На перерві побачили Нью-Йорк, бій динозаврів та спустилися з американських гірок за допомогою кард борду, економ-варіанту окулярів віртуальної реальності.

Наприкінці гакатону доїли цукерки, що знудилися на самоті, та влаштували веселу фотосесію із сертифікатами.

Хочете приєднатися до команди майбутніх Нобелівських лауреатів і запропонувати власну ідею? Без питань :) Ми завжди відкриті до пропозицій і крутих зустрічей.

Прес-центр Good library