Журналісти Радіо «Донбас.Реалії»  – проекту Радіо Свобода – провели для студентів та бібліотекарів майстер-клас із медійної грамотності.

Ми продовжуємо відзначати Всесвітній тиждень медійно-інформаційної грамотності. Так-так, не нагадуйте, що він минув ще в жовтні. Але ж тема ця актуальна завжди, тому пропонуємо Тиждень подовжити на невизначений термін. А ще краще – зробити його професійним способом життя.

Та от, 12 листопада у нашій Good library відбулася скайп-зустріч із редакторкою та SMM-менеджеркою «Донбас.Реалій» Тетяною Якубович і Валентиною Артамоновою. До майстер-класу приєдналися і студенти-журналісти Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

Тетяна Якубович розповіла про способи виявлення неправдивої інформації від журналістів, на прикладах пояснила суть та психологію фейків. Як-от, вирвані слова з контексту, відсутність першоджерел, підставні експерти, зайва емоційність, постійна повторюваність однієї і тієї ж інформації в різних варіаціях. Також редакторка поділилася досвідом «Донбас. Реалії» у роботі з фейками, народжених і на Донбасі, і у світі загалом.

SMM-менеджерка  Валентина Артамонова розказала про особливості розміщення та просування інформації в соціальних мережах. А ще підкинула декілька понять, пов'язаних із фейками. Перше – це «deepfake»? Приклад – сфабриковане відео, де змодельовані вуста промовляють те, що потрібно. Так обійшлися фахівці Вашингтонського університету з Бараком Обамою. Друге – Pix2Pix. Це нейромережа, яка розпізнає або ж створює потрібні образи. Докладніше розказує і показує блоґер ось тут.

Закінчили зустріч рефлексією. Студенти поділилися думками щодо поняття «медіаграмотність», як вони розуміють це явище.  Молодь каже, що це поняття трохи відлякує, бо неначе зобов’язує до канонічного вивчення та самооцінювання.

Журналісти готові співпрацювати з нами і під час тренінгів з медіаграмотності та кібербезпеки «Стоп, фейк» у межах роботи тренінгового центру Good library. Запрошуватимемо на зустрічі експертів з інформаційної безпеки, інших журналістів та всіх, хто бажає поділитися власним досвідом. Долучайтеся і ви до спілкування smiley

 

Прес-центр Good library