Перший бібліотечний TED-x семінар, галицька дефіляда, Бендерівські читання та книжкові подарунки – усе це привезла із собою команда Львівської обласної бібліотеки для дітей до міста Старобільськ.

Їхня поїздка стала відповіддю Луганській обласній універсальній науковій бібліотеці імені О. М. Горького, що у вересні представила на Львівському бібліотечному форумі свою серію заходів – методику створення лекції 18+, дослідження больових точок молодих бібліотекарів Луганщини та літературні читання на Личаківському цвинтарі. Взаємодія між львівськими та луганськими бібліотекарями – мета проекту Бібліо_сhange «Бібліотека надихає».

Для проведення подій львів’янам знадобилося два дні. Усі заходи проводилися у Луганській ОУНБ. 31 жовтня вони представили TED-x семінар для колег із Луганської області. TED-x, як пояснили гості, це майданчик формування або ж обміну ідеями. Семінар проходив у неформальній обстановці і виявився експериментальним, бо вперше проводився серед бібліотекарів. Львів’яни поділилися головними лайфхаками, або ж хитрощами та корисними порадами, як полегшити й осучаснити роботу бібліотекаря. Показали львів’яни і те, як працюють із дітьми у власній майстерні декоративно-ужиткового мистецтва. У ній діти створюють власними руками еко-вироби з різних матеріалів, присвячують їх певним книгам або ж роблять оригінальні книги власноруч. Розказали бібліотекарям і про те, як правильно рекламувати книгозбірню та про власний проектний досвід у партнерстві із поляками та литовцями. Наприкінці семінару всі приєдналися до майстер-класу з виготовлення закладинок для книг.

Луганські бібліотекарі організували для львів’ян аудіотур Старобільськом. Скористалися додатком «Старобільськ. До прем’єри», розказали про зйомки у місті фільму «Дике поле» за романом Сергія Жадана «Ворошиловград», показали історичні будівлі. Закінчили день «пекельним вечором» у бібліотеці до Геловіну. Наступного дня луганці та львів’яни відвідали могили польських офіцерів і загиблих героїв АТО, похованих на Чмирівському кладовищі.

1 листопада гості представили старобільчанам галицьку дефіляду. Влаштували інтерактивну екскурсію «Тілько у Львові», випробували містян на знання видатних письменників, пов’язаних зі Львовом, у літературній грі, провели майстер-клас із розмальовування пряників. Студенти і викладачі Луганського національного університету імені Тараса Шевченка теж приєдналися до дефіляди зі своїм проектом «Літературна мапа Луганщини». Львів’яни побачили лекцію-потрясіння про дванадцятьох письменників Луганської області, представників різних літературних поколінь. Виконавці декламували поезії, ділилися власним баченням творчості авторів, залучали до виступу різні предмети-символи, пов’язані з письменниками. Наприкінці перформансу всі заспівали пісню на слова Ліни Костенко «Вечірнє сонце».

Закінчили львів’яни свою програму Бендерівськими читаннями біля пам’ятника Остапу Бендеру. Усі учасники флешмобу зачитували фрагменти з книги Ільфа і Петрова «Дванадцять стільців» російською, українською та польською мовами. А потім відповідали на питання за сюжетом твору. Цей день активностей львів’яни назвали «зворушливим».

Місто контрастів – висловилися львівські бібліотекарі про Старобільськ. «З одного боку, це маленьке сіре містечко, в якому ще досі пахне Радянським Союзом, у магазинах непривітні продавці й скрізь чутно рідну для багатьох місцевих мешканців і чужу для мене російську мову. А з іншого – це спокійне, залите сонцем, затишне містечко з чудовою природою і  прекрасними людьми, які в цих непростих обставинах, цьому середовищі творять сучасне українське інтелігентне середовище», – говорить Галина Гошко, працівниця відділу реклами у львівській бібліотеці.

Як висловилася Наталія Крестініна, завідувачка науково-методичного відділу Луганської ОУНБ, зустріч із львівськими колегами стала мотивувальною. «Окрім знань про культуру та історію міста, нам потрібно більше працювати у напрямку проектної діяльності, виходити на міжнародний рівень. Хочеться долучитися до проектів Львівської бібліотеки, аби розширити межі нашого співробітництва», – поділилася пані Наталія.

Окремою частиною візиту львівських колег стали привезені подарунки. Книги українських та зарубіжних авторів, нові видання та багато популярної в Україні літератури.

Проект Бібліо_сhange «Бібліотека надихає» реалізовується у межах конкурсів культурних обмінів між закладами Львівської і Луганської областей за підтримки Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна», Львівської та Луганської обласних державних адміністрацій.