Вісім бібліотекарів Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки імені О. М. Горького зі Старобільська стали учасниками IX Львівського міжнародного бібліотечного форуму. Уже вкотре форум для бібліотечних фахівців проводиться в межах 25-го Міжнародного книжкового «Форуму видавців у Львові».

Поїздка старобільських бібліотекарів до Львова відбулася завдяки перемозі у програмі культурних та медіаобмінів між Луганською і Львівською областями за підтримки Львівської та Луганської обласних державних адміністрацій. За умовами проекту, бібліотекарі зі Старобільська розпочали культурний обмін, проїздивши до Львівського бібліотечного форуму з чотирма підготовленими заходами. Опісля естафету переймає Львівська обласна бібліотека для дітей – уже у жовті бібліотекарі зі Львова навідаються зі своєю програмою до Старобільська. Спільний проект між бібліотеками має назву «4L: Lviv – Lugansk – Library – Love».

У програмі форуму для старобільчан виділили окрему сесію. На ній ми представили дослідження «анатомії» молодого бібліотекаря, лекцію 18+ та методику її створення, познайомили львів’ян із містом Старобільськ та організували літературні читання на Личаківському цвинтарі.  

На самому Бібліотечному форумі, який тривав з 19 по 22 вересня, бібліотекарі Good library підтримали цьогорічну тему –  «Бібліотека – творимо свободу!». Розпочати виступ, який припав на 21 вересня, вирішили з дослідження під назвою «Homo BIBIlotekar». У ньому йшлося про результати опитування молодих бібліотекарів Луганської області, які живуть і працюють у маленьких містах. Ми, бібліотекарі Good library, запевняємо,  у назві дослідження, а саме у слові «БІБІлотекар», помилки немає. Таким чином ми хотіли показати, що аби досягти рівня «бібліотекар», молодим працівникам варто докласти чимало сил. Тим більше, що дослідження базувалося на проблемах саме недосвідчених молодих бібліотекарів області. Як показало дослідження, більшість бібліотекарів прагнуть свободи самовираження, чітко бачити перед собою перспективи, усвідомлювати зацікавленість із боку влади у власній роботі, мати потужну мотивацію для подальших дій. 

Чи варто у бібліотеках проводити заходи 18+? Таке питання обговорювалося з бібліотечною спільнотою зі всієї України під час презентації лекції «Безумне Середньовіччя». Працівники Good library розповідали у жартівливій формі про тогочасну правду: проституцію, жорсткі канони шлюбного життя, хліб із наркотичними властивостями, суди над котами, пекельні жіночі будні та інше. Хочемо сказати, що наша відвертість приємно шокувала колег-слухачів. Усі одностайно погодилися, що подібні заходи потрібні бібліотекам, які не бояться експериментувати, привертаючи увагу нових користувачів. Представили бібліотекарі і власні авторські прийоми створення такої лекції з відповідними назвами: «Вік слухача має значення», «Література – наукова і не занудна», «Говори і спілкуйся, наостанок – тусуйся», «„Так” сміливим фактам».

«Як вижити у місті Старобільськ»  – так назвали презентацію, з якою бібліотекарі виступили наостанок. «Ми хотіли бути чесними зі львівськими бібліотекарями. Тому підготували для них специфічне знайомство з містом, щоб вони були готовими до всіх тих випробувань, з якими доведеться зіштовхнутися»,  –  розповідає бібліотекарка Луганської ОУНБ Ольга Вільчинська. Сама дівчина, до речі, переселенка. Тому розповідала про місто, покладаючись на власній досвід проживання в ньому. Презентацію розділили на три розділи, де говорили про плюси і мінуси Старобільська: багату історію, культурну обдарованість, велотуризм, заразом і про проблеми доріг, пошуку житла, освітлення вулиць. Кожен розділ підсумовували оптимістичним репом.

Разом із бібліотекарями Львівської обласної бібліотеки для дітей старобільчани провели літературні читання на Личаківському цвинтарі. Розповідали історії про єпископа Кирила Стефановича, закоханих Артура Ґроттера і Ванду Моне, читали поезії Грицька Чубая, співали «Червону руту» Володимира Івасюка, розгадували таємницю смерті Регіни Марковської. Колеги зі Львова продовжили тему легенд та оповіли декілька кумедних історій, які зародилися на площі Ринок у Львові.

Поїздка запала в душу всій команді. Зважаючи на те, що Оля поїхала з нами вперше, попрохали її поділитися емоціями: «Протягом  дороги  мені було досить важко стримати хвилювання, але почуття відповідальності  та нав’язливий голос свідомості: «ти не можеш підвести…» – перекривали інші думки, більш приємні: «Невже я скоро побачу Львів! Невже я теж виступатиму на форумі? Невже я матиму честь зустрітися з усіма цими людьми?». Про першу зустріч Олі зі Львовом: «Львів зустрів сонячними променями, посмішками, ароматом кави та нових книг. Це були цікаві та насичені декілька днів, які запам’ятаються надовго. Привітна атмосфера форуму розвіяла всі мої побоювання та змусила сумувати за нею. Мені не хотілося так скоро повертатися додому». Але Оля вже вдома, і ми теж smiley

«Поїздка вдалася. По-перше –  наш досвід зачепив за живе, дуже приємно, що результатами дослідження про молодого бібліотекаря зацікавився науково-методичний відділ НБУ ім. Ярослава Мудрого та запросив на публікацію до «Бібліотечної планети». По-друге, перетнулися майже з усіма партнерами – видавцями, письменниками, тобто працюємо системно. Обговорили деталі зворотнього візиту львів’ян –  тепер є чим зайнятися»,  – уже вдома ділиться враженнями директор Луганської обласної бібліотеки імені О. М. Горького Світлана Моісєєва. І наприкінці трохи уті-путі від директора: «Взагалі, ви молодці, я вами пишаюся smiley І це не жарт!»