Як бібліотекарю знайти точки перетину з поколінням Z – наймолодшим поколінням сьогодення? 29 травня працівники методичних служб центральних районних бібліотек долучилися до семінару в Старобільську, з’ясовуючи відповідь на це питання. Семінар організовувався Методичним центром Good library за підтримки Луганського обласного відділення Української бібліотечної асоціації.  

Команда наших методисти та інших працівників говорили про молодих користувачів бібліотек, як тих, хто становить досить вибагливу та обізнану в сучасних цифрових технологіях аудиторію з позначенням дати народження після 1995 року. Саме таке покоління сьогодні називають «Z» – тобто молодь, що абсолютно вільно пересувається інформаційним простором та вважає нормою і невід’ємною частиною життя доступ до інформації за допомогою багатофункціональних пристроїв.

Перша частина семінару присвячувалася визначенню поняття «покоління Z» та виявленню можливостей сучасних бібліотек задовольняти потреби такої молоді. Інна Риб’янцева, провідний методист науково-методичного відділу Good library, говорила про проблеми зв’язку молодих користувачів та бібліотекарів, а також змалювала очікуваний результат такої взаємодії – молодь має приходити до бібліотек з усвідомленням того, що задовольнятиметься не лише її он-лайн-приватність, але й заохочуватиметься інноваційний потенціал. Директор нашої бібліотеки Світлана Моісєєва зауважувала саме на новаторських здібностях покоління Z, його прагненнях, цінностях та зацікавленнях, що іноді просто не сприймаються попередніми поколіннями.

Методисти з Троїцької та Лисичанської центральних бібліотечних систем поділилися з колегами досвідом роботи з молоддю та дітьми, розказавши, як їм вдається налагоджувати контакт із підлітками та малечею. Психологічними порадами доповнив загальну тему і Сергій Марченко, психолог, викладач і тренер клубу кодування «Code Club UA» на базі Good library. Пан Сергій говорив про проблему навчання і виховання як у школі, так і вдома, де діти часом не отримують належної уваги через нерозуміння власних потреб із боку викладачів та батьків. Також психолог ділився, як важливо аналізувати разом із дітьми їхні вчинки, заохочувати робити власний вибір, розуміти вікові особливості дитини.

Після перерви розпочався другий етап семінару, під час якого наші молоді працівники розповідали про дієві форми освітніх заходів для молоді та власні методи взаємодії з аудиторією. Так, редактор Юлія Дубова та провідний методист Олександр поділилися методикою створення «ненудної лекції» для дорослої аудиторії на прикладі проведених історичних зустрічей «Божевільне XIX століття» та «Безумне Середньовіччя». Дар’я Макаровець, бібліотекар відділу обслуговування, розповіла про координування дитячого волонтерського проекту «Там, де ти», а саме про те, як створювалася команда маленьких волонтерів, яка її мета та досягнення.

Підсумки семінару підбили загальною дискусією навколо обговорених проблем. Бібліотекарі говорили про проблеми, що заважають їм стати на новий шлях розвитку та особисті переконання, які потребують перегляду.