Роберт Доусон – фотохудожник, котрий досліджує публічні бібліотеки за допомогою фотоапарату. Відома американська письменниця Тоні Моррісон прокоментувала роботи митця як незаперечний аргумент для збереження публічних бібліотек.

Пересвідчитися у цьому змогли і старобільчани, завітавши 21 березня до Good library на відкриття виставки фоторобіт Роберта Доусона. Така зустріч відбулася завдяки центру «Вікно в Америку», що у місті Старобільськ.

Як зазначає сам пан Доусон, цей проект є фотографічним оглядом публічних книгозбірень з усіх куточків Сполучених Штатів. Яка вона, публічна бібліотека?  Можна подумати, легке питання, але американський фотохудожник спростовує таку думку. Бібліотека зараз – осередок демократії, де кожен громадянин повинен мати право на вільний доступ до громадських ресурсів. З того часу, як фотограф почав цей проект ще у 1994 році, він сфотографував сотні бібліотек у 48 штатах: від Аляски до Флориди та від Нової Англії до Каліфорнії.

Кожна світлина є свідченням того, що бібліотека – це необхідний простір, який допомагає нам визначитися з пріоритетами та сміливо рухатися до них. Але такий простір під загрозою. І це теж варто визнати.

На фото зображені абсолютно різні бібліотеки. Вони без перебільшень зачаровують атмосферою, викликають бажання зануритися в ту бібліотечну реальність, яку передає митець. Роботи, або як говорить сам пан Доусон, або ж фотоесе – показують великі і найменші бібліотеки, занедбані і прогресивні, вони усі мають право на життя в інформаційному світі. «У наш час друкується більше книжок, ніж будь-коли раніше, але бюджети бібліотек зменшуються. Від бібліотек вимагається все більше – вийти за рамки обміну книжками і перетворитися на громадські центри»,  – так резюмує Роберт Доусон свій проект.

Ми перейняли естафету виставки фотохудожника, тому до 27 березня ви ще матимете нагоду подивитися на фотороботи.