Не так давно, 24 лютого, до нас приїздила команда вільного відеолекторію WiseCoW («Мудра Корова»). У форматі десятихвилинних лекцій гостям вечора розповідали про історію Західної України у період 1849 – 1949 років. Для нас це було щось зовсім нове й неочікуване. Чому? По-перше, 10 коротких лекцій про ціле століття – і то треба примудритися вмістити в досить скупенькі часові межі. По-друге, загальна атмосфера.

Бачте, ми всі опинилися в таких умовах, коли боялися чхнути, закашлятися, занадто голосно відсьорбнути чаю і все таке інше. А як інакше, коли відбувається відеозйомка. Двоє чарівних операторів записували все, що казав лектор і реакцію слухачів на його слова. На те «Мудра Корова» і відеолекторій. Як пояснили нам учасники проекту, ці записи монтуватимуться і розміщуватимуться на офіційному сайті WiseCoW, де кожен зможе переглянути лекції, таким чином вдовольнивши своє зацікавлення сповна. Ще б пак! Швидко й абсолютно безкоштовно – такого ще треба пошукати.

Також фішкою цього історичного курсу є проведення лекцій у східних та західних регіонах України. Але таким чином, щоб східні слухачі стали ближчими до історії Західної України, а західні – до Східної.

Про найголовніше зі столітньої історії Західної України розповідав Іван Гоменюк, учасник «Лікбезу», автор книг «Пустощі східноєвропейської Кліо» та «Провісники Другої Світової». Від себе додамо, що цього лектора долучаємо до списку «унікальних», бо за всі десять лекцій його інтонування, настрій і навіть почуття гумору залишалися непохитними.

Надавши загальну характеристику західних регіонів країни, лектор поглибився в особливості початку новітньої доби. Легко й невимушено пан Іван перестрибнув на тему стрімкої модернізації Західної України, коротко окресливши про те, чим дихала тодішня епоха. Перебіг Першої світової, революційний колапс та умови життя тогочасних українців у складі Польші, Чехословацької республіки та Румунії – теми подальших трьох лекцій, між якими робилися невеличкі паузи для слухачів та самого лектора. В останніх лекціях ішлося про трагічні та, водночас, сповнені величі сторінки історії Карпатської України, нетрі Другої світової та другу радянізацію Західної України.

Наприкінці відеолекторію найстійкіші слухачі поспілкувалися з Іваном Гоменюком та Кирилом Галушком, істориком та координатор проекту «LIKБЕЗ. Історичний фронт».

Ми ж – укотре дякуємо чудовій команді WiseCoW за неймовірний історичний екскурс та можливість долучитися до унікального проекту smiley

Приєднуйтеся до «Мудрої Корови» і ви!