Відповідь залишимо за кожним. 20 лютого став Днем Героїв Небесної Сотні. Окрім інших подій, які ми присвятили пам’ятному дню, сьогодні влаштували дискусійний майданчик «Зима, що нас змінила».

На бесіду запросили учнів Старобільської загальноосвітньої школи І ступеня №2. Спогадами про 94 дні Майдану 2013 – 2014 років ділилися громадський активіст, юрист та учасник АТО Володимир Григоренко, а також учасник київського Євромайдану Віктор Фурсов.

Віктор Фурсов розповів про студентський Майдан. Він був очевидцем того, як студенти першими почали виходили до серця Києва. За словами пана Віктора, до молодецтва долучалися українці з усіх регіонів, зокрема з Луганської та Донецької області.

Майдан став прихистком та символічним місцем боротьби для багатьох родин, що вважали своїм обов’язком приїздити на численну варту. Як розповіли гості-очевидці, ледь не кожен представник родини мав обов’язок приїхати на Майдан – така була відповідальність.

Проблемною темою стали стереотипи, які на той час переважали над здоровим глуздом більшості громадян.? А стереотипи, за словами очевидців, стосувалися взаємовідносин заходу і сходу. Пам’ятаєте стару недобру розповідь про «шахтарню» та «западняків-бендерівців».  До речі, чи змінилося щось сьогодні? То теж питання індивідуально для кожного.

Світлини та відео – ось що залишилося в очевидців Майдану. Плакати, барикада, багацько прапорів, намети, бадьорі та втомлені обличчя – ось, що побачила молодь про пережиті події.

Наостанок Володимир Григоренко подарував нашим користувачам графічний роман «Перекресток: о войне и насилии», у якому, до речі, оповідається і про Старобільськ. Вдячні кожному, хто став частиною нашої зустрічі.

Сергій Летучий, фронтмен гурту ‘’Flying Swan”, показав відео виступу на сцені Майдану. Хлопці з гурту поїхали до Києва у 2014 році, долучившись до інших виконавців, котрі співали та грали для тисячі учасників протесту. Сергій прийшов на зустріч з гітарою, з якою майже ніколи не розлучається. Згодом у бібліотеці заграла вже знайома пісня музиканта – «Де ти є» smiley.