З 1 по 13 грудня у Старобільську реалізовувався проект «Буккросинг „Book BOOM”» у межах програми «Active Citizens» за підтримки Британської ради.

До ініціативною групи, яка продовжує працювати над проектом, входять працівники нашої бібліотеки та студенти Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Метою буккросингу, як розповідає менеджер проекту Анастасія Літашова, є створення платформи для вільного обміну літературою шляхом установки шаф буккросингу в університеті та обласній бібліотеці для проведення квестів, тематичних вечорів та засідань літературного об’єднання «Літературний БУМ».

Також частиною проекту стали розважально-пізнавальні заходи, які були покликані заохотити молодь до читання й обміну думками та зруйнувати в них стереотип про те, що книжка – це марна трата часу.

Так, протягом трьох місяців ми влаштовували тематичні вечори та літературні обговорення. Під час «Літературного БУМ-у» студенти разом із бібліотекарями обговорювали постмодернізм у всіх його виявах. Важливим етапом зустрічі стало виявлення особистого ставлення студентів до української літератури, зокрема й сучасної. Студенти поділилися, чому найчастіше обирають зарубіжну літературу, аніж українську. Щодо літератури постмодернізму, то кожен перелічив ті прочитані твори, що припали до душі.

Наступний захід присвячувався вісімдесятиріччю книги Дж. Толкіна «Гобіт, або Туди і Звідти». Бібліотекарі влаштували вечірку для прихильників творчості письменника з пізнавальними фактами, конкурсами, розіграшами та книжковими подарунками.

«Божевільне чаювання» – така назва заключного тематичного заходу в межах проекту. Цього разу зібралися шанувальники книги «Аліса в Країні Див»: перегляд ретро-фільму 1933 року, його обговорення, ігри та чай зі смаколиками – так минув вечір у бібліотеці.

Сьогодні біля Луганської обласної бібліотеки вже стоїть розмальована металева шафа, наповнена книгами для вільного обміну. Ініціативна група сподівається, що містяни схвалять ідею проекту та приєднаються до нього.

«Думаю у кожного, хто полюбляє читати, вдома завалялася купа перечитаних книг. А буккросинг – хороша можливість не просто позбутися старих книг, а натомість отримати інші»,  – ділиться постійний гість заходів буккросингу, містянин Владислав Колесник.

Аспірант Луганського національного університету Олександр Літашов переконаний: «Буккросинг – абсолютно нове явище в нашому місті. Він є гарним стартом для інтелектуального збагачення дорослих, підлітків і дітей».