17 листопада наша бібліотека вирушила до Сватового, щоб обговорити з громадою реформу децентралізації в Україні. Найпроблемніші питання не змусили себе чекати. Громаді було що сказати.

Учасники зустрічі зібралися у Сватівській центральній районній бібліотеці. Наші бібліотекарі поділилися, що бажаючих поговорити на актуальну тему сьогодення зібралося чимало – голови сільських рад і секретарі, громадські активісти, вчителі, пенсіонери та багато інших.

Найжвавішим етапом зустрічі виявилася полеміка щодо питання приєднання маленьких сіл до більших або їхнє об’єднання з містом. Як результат, думки не просто розділялися, більшість не підтримувала цю позицію через імовірну неприбутковість сіл та ризик втратити свій статус і повноваження.

Досвід інших громад, які витримали всі складності децентралізації та досягли бажаного,  – саме цим вирішили розвіяти сумніви громади учасники проекту «ПУЛЬС» та очевидці, так би мовити, чудес децентралізації.

Гостям запропонували подивитися фільми про успішне здійснення реформи в інших громадах. Заступник голови громадської ради Сватівської РДА Олена Карауш поділилася своїми враженнями від польського досвіду втіленої реформи, підкресливши, що це велика та важка робота, яка того коштує.

А мандри від «ПУЛЬСУ» під назвою «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні»  ще тривають.