2 листопада впровадився черговий етап проекту ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні». До нашої бібліотеки завітали різні представники громади м. Старобільськ, щоб обговорити цілу низку питань.

Найбільшу увагу приділяли таким проблемам: хто повинен буде здійснювати контроль за наданнями послуг – чи то медичних, чи то адміністративних? як будуть визначатися кордони новоствореного об’єднання територіальних громад (далі ОТГ)? Що буде з РДА? хто такий префект і яка його роль? Чому в ОТГ один відділ заразом відповідає за освіту, культуру, молодь та спорт? Чи буде грошова підтримка ОТГ від держави чи бюджет наповнюватиметься власними силами?

Серед гостей були присутні експерт з правових питань РВ АМУ Баташова Галина Владиславівна, експерт з бюджетних питань РВ АМУ Євсеєва Людмила Степанівна та директор Центру культури і дозвілля Чмирівської ОТГ Трухіна Тетяна Олександрівна.

Також висловили думку представники РДА, активісти громадських організацій і пересічні містяни.

Пані Баташова Галина Владиславівна розповіла про процес створення ОТГ і перспективний план, пов’язаний із Старобільськом. Євсеєва Людмила Степанівна акцентувала на наповненні бюджету новоствореної ОТГ. Трухіна Тетяна Олександрівна поділилася досвідом Чмирівської ОТГ.

Висновок зібрання не забарився. Зійшлися на тому, що потенціал реформи невичерпний, проте її виконання поки що «шкутильгає». Отож, ОТГ потрібно створювати добровільно, допоки ця можливість надається.