20 жовтня мандрівний фестиваль «З країни в України» уже вдруге завітав до Старобільська з одноденною насиченою програмою. Розваги, частування, купа призів та…велосипедів – чим же ще відзначився цьогорічний фестиваль? Про це розповіли наші бібліотекарі, які ввійшли до локальної команди організаторів у нашому місті.

Минулого року така подія запам’яталася чи не кожному жителю. Воно і не дивно, бо за моніторинговою оцінкою організаторів фестивалю, з 17 000 населення Старобільська на фестиваль завітало близько 5 000. Тож, на Луганщині фестиваль відразу встановив рекорд.

Цього року організатори вирішили внести певні зміни у проведення «З країни в Україну», зокрема й тематичні. Як розповідають бібліотекарі Good library, фішкою події стали велосипеди. Оскільки кожен другий старобільчанин у якості громадського транспорту найчастіше обирає велосипед, то й над тематикою культурної події не довго розмислювали.

Розгортався фестиваль на Центральній площі міста. Уся запланована програма з безліччю окремих майданчиків успішно втілилася в дещо обмеженому просторі. Минулого ж літа, окрім Центральної площі, був задіяний міський парк, де розміщувалося більшість майданчиків. «На площі все відбувалося таким чином, що ніхто нікому не заважав. І кожен гість зміг побувати на різних локаціях та спробувати зробити та побачити щось нове. У таких умовах було навіть тепліше»,  – говорить з усмішкою наш працівник та менеджер з комфорту фестивалю Катерина Сидорова.

На площі фестиваль зміг розігратися на повну. Окрім танцювальних флешмобів, дитячих розваг, виставок творчих робіт, фотозони, відкритої бібліотеки, локацій з майстер-класами, майданчиків гумору, спорту та частування смачними стравами, знайшлося чимало місця і для велоквесту «Старобільські пригоди», велозабігу Єднання. А ще для сцени пристойних розмірів, яку конструювали з самого ранку для вечірнього концерту. Саме концерт став кульмінацією свята. Для містян виступали не тільки гурти й виконавці-гості – «Шосте чуття», «Роялькіт», «Тері Фао», «Nesprosta»  – , але й досить популярний старобільський гурт «Конец июля».

«Наші надії справдилися. Ми дуже переживали, що погода вставлятиме палиці в колеса, або ж що жителі не заохотяться прийти на фестиваль у прохолоду. Але сталося те, чого ми так хотіли. Людей було чимало, розважально-пізнавальні локації були переповнені учасниками, а концерт взагалі вибухнув»,   – ділиться результатами  бібліотекарт та піар-менеджер фестивалю у Старобільську в одній особі Інна Сіпунова.

Організатори фестивалю також підкреслюють, що не змогли б досягти бажаного без волонтерської допомоги, підтримки місцевої влади, багатьох громадських організацій та установ.