Дорогий щоденнику, поспішаємо поповнити твої записи новими розповідками про наші подорожі. Нещодавно повернулася з Тернопільщини заступниця директора Good library Світлана Моісєєва. І вона готова повідати тобі та твоїм читачам усе те, що з нею трапилося під час відрядження. Передаємо перо до рук пані Світлані :)  

10 – 12 жовтня подорожувала Тернопільщиною. Привід тому – семінари для бібліотечних фахівців, що відбувалися в межах проекту «Трансформація бібліотек в сучасні центри розвитку громад». Сам проект  упроваджується Благодійним фондом «Бібліотечна країна» у співпраці з ВГО «Громадянська мережа «Опора» за фінансової підтримки Посольства Великої Британії в Україні в рамках національного проекту Підтримка реформи децентралізації в Україні.

Бібліотеки Тернопольщини уже вступили на тернистий шлях реформування в умовах децентралізації, тому семінари у форматі професійного обміну досвідом були корисні й для бібліотекарів Тернопольської області, і для мене. Приємно, що досвід реформування саме нашої бібліотеки привернув увагу керівників проекту і власне самих тернопільських колег. Це й надало змогу мені, як тренеру РТЦ Луганської ОУНБ ім. Горького, познайомити бібліотечних фахівців трьох районів Тернопільської області (Шумського, Підволочиського та Теребовлянського) з досвідом трансформації нашої бібліотеки в сучасний та нетрадиційний заклад та поділитися надбанням публічних бібліотек Луганського регіону.

Тематика зустрічей була присвячена створенню нових моделей бібліотеки, впровадженню в ній інновацій, новим бібліотечним послугам. Зачепили й такі важливі теми як розробка брендінгу бібліотеки та приваблювання молоді книгозбірнею.

Нам також є чому навчатися в тернопільських колег. Якщо реформа децентралізації у нашому регіоні знаходиться лише на старті, то колеги з Тернопільщини вже мають наслідки та результати ( успішні й негативні заразом). У межах візиту вдалося відвідати створені в ОТГ Центри культури і дозвілля, що об'єднали в собі кілька закладів, зокрема й бібліотеку. Також видалася чудова нагода ознайомитися із експериментом зі створення публічно-шкільних бібліотек (Теребовлянська ОТГ).

Результат візиту: нові знайомства, цікаві професійні враження та корисні пропозиції щодо співробітництва. Зокрема попередньо домовилися про візит представників Теребовлянської териториальної громади до Луганщини з обміном досвідом та промоцією досвіду реформування бібліотек.

Але найважливіше, як на мене, є те, що відбувся культурний обмін: колегам було дуже цікаво дізнатися про те, як функціонують заклади культури Луганщини та Донеччини в умовах евакуації, які проблеми постають перед ними у зв'язку з воєнним конфліктом у східних регіонах країни.

На фото: оновлений простір Центру КіД села Лошнів Теребовлянської об'єднаної громади.