Операція «Вісла»  – ще один приклад примусової політики комуністів. Але вже польських. Називаючи речі своїми іменами, ця акція 1947 року не зовсім походила на так званий обмін населенням з високою метою – повернути своїх до своїх.

Що таке «Вісла»: протягом трьох місяці наполеглива й старанна комуністична влада Польщі змогла зробити незбагненне – депортувати понад 140 тисяч українців із Західної України до північно-західних земель Польщі. За деякими довідками, ця цифра значно більша.

Очевидці перебігу акції – на вагу золота. Петро Коваль – польський автор книги спогадів «Діти берегів часу: акція «Вісла»  – почав аналізувати тогочасні події ще у восьмирічному віці. На власні очі хлопчина спостерігав за перебігом чистки. Сім'ї вимушені були покидати свої домівки із забороною повертатися назад. Тих, хто опирався, чекала досить класична на той час розправа. Абсурдні розпорядження, прояви нездорового глузду влади протягом 1944 – 1951 років  зруйнували долі, відняли життя у сотні тисяч людей.

Ця книга –  спогади про тогочасне буденне життя десятків близьких та знайомих автора, про українсько-польські відносини, людей, пов’язаних спільними бідами та про безмежну взаємодопомогу різних національностей.

Панове історики, розуміємо бажання кожного з вас осягнути якомога ширше історичний правду безпосередньо з вуст свідків шокуючих подій. Тож, спогади Петра Коваля – нагода це зробити. Книга «Діти берегів часу: акція «Вісла»  вже на поличках Good library!