30 червня Good library запросила користувачів на досить нетиповий вечір із позначкою 18+. Темою зустрічі було обговорення і наочне відтворення дещо шокуючих фактів XIX століття.

Організатори розповідають, що ідея виношувалася з півроку, але втілити її сповна вдалося лише влітку. «Божевільне XIX століття»  – така назва вечора в бібліотеці – мало за мету показати містянам справжній тогочасний світ із бурхливими ідеями в галузі медицини, культури, мистецтва та повсякденному житті представників минувшини. Розповіді бібліотекарів стосувалися сексуальних традицій пращурів-українців, зокрема вразили гостей описи таких обрядів як «Притули», «Комора», пов’язаних із першою шлюбною ніччю молодят, та «Запліднення землі», коли подружні пари у часи засухи та неврожаю займалися коханням на землі, аби надати останній «гарний приклад» та «надихнути на плодючість».

Також наводилися подробиці інтимного життя японців та приголомшливі звички європейців у боротьбі з гріховними потягами, де першочергового значення набував струм. Тож ведучі розповіли про типові тогочасні засоби від істерії та «рукоблудства», видозміну контрацептивів. Не могли бібліотекарі оминути й такі теми як етикет для молодих панянок, критерії моди XIX століття, гігієна, харчування, професії та тодішній одяг.

Контрастували із сучасними уявленнями погляди на необхідні речі для повсякденної діяльності  в XIX столітті. Ішлося про зловживання отруйними та наркотичними речовинами, які вживалися у лікувальних цілях та в межах стандартів краси: приймання в часи холери каломелю з підвищеним умістом ртуті, досягнення блиску в очах крапанням в очі беладони, питво оцту та лимонної кислоти для підтримки алебастрового ефекту на шкірі, лікування кашлю героїном. Разом із цим розглядалися такі ексклюзивні тогочасні винаходи як пастки для бліх у вигляді прикрас, стетоскоп, контакті лінзи та дезодорант.

Не забули й про найяскравіших представників тієї епохи. Закцентували на загадках, пов’язаних зі смертю Едгара Аллана По.

«Ми зібрали лише найцікавіше, найабсурдніше та найбожевільніше. Ретельно добирали інформацію, постійно перевіряючи на правдивість. Для нас було важливо не лише розповісти, а й показати наочно, як насправді виглядало XIX століття»,  –  говорить Олександр Букреєв, один із організаторів вечора.

Пізнавальна частина вечора перейшла в розважальну. Бібліотекарі приготували для слухачів тематичні ребуси та гру «Крокодил»: учасники розгадували слова, пов’язані з досліджуваною епохою. Подарунки також не виходили за межі теми. Найактивнішим учасникам подарували мініатюрні моделі велосипеда, дирижабля та трамвая з металевих 3D пазлів, а також книги.

Містяни підтримали нетиповий вечір у бібліотеці не лише своєю присутністю, а й схвальними відгуками та проханням проводити частіше подібні вечори.