Книг про чарівників, кохання, дружбу й пригоди багато. АЛЕ! Такої книги, у якій усе це зібрано, ми ще не бачили! Отож, до вашої уваги фентезійний роман для дітей будь-якого віку Діани Вінн Джонс «Мандрівний замок Хаула».

Головна героїня, Софі Хатер, є найстаршою з трьох сестер. Вона разом із доброю мачухою продовжую справу батька – шиє та продає капелюшки. Думаєте, увесь роман саме про це? На щастя, ні. Одного разу до крамниці приходить зловісна й усім відома Відьма Пустирищ. Наша героїня опиняється під дією чарів – перетворюється на дев’яностолітню жінку. І йой! Софі, поки нікого немає, вирішує піти з дому шукати кращої долі.

На шляху Софі трапляється найгірше, що було у Маркет-Чіппінгу, − чарівний Хаул, який, подейкували, випивав мозок молодих дівчат. Що ж, ставши старою та негарною, нашій героїні вже не так страшно, тому вона залишається в оселі цього молодого чарівника-пройдисвіта.

Тут на героїню чекають зустрічі з учнем Хаула Майклом, вогняним демоном Кальцифером, чарівними перетвореннями замку, купою магічних виходів і найголовніше – дружбою та любов’ю.

Ми забігаємо наперед, коли скажемо, що перемогла дружба та кохання, щире й тепле. Ви не засумуєте за читанням, адже тут є жарти, драматичні сцени й купа магії. До речі, Інгардія, країна, у якій відбувається дія, незвичайна: при дворі короля служать чарівники, відьми створюють людей, є семимильні чоботи, можна замовити палицю й укласти угоду із зіркою, що впала з неба.

Скажемо лише, що Софі, яка так думала про своє безталання, помилялася. Вона має унікальний дар – замовляти речі, вдихаючи в них життя. Книга закінчується пречудово, тому у вас не буде шансу сумувати!