8 червня до Луганської обласної бібліотеки завітали громадські активісти й історики, співробітники інституту національної пам’яті Максим Майоров та Інституту історії України НАН України Геннадій Єфіменко. Лектори є учасниками проекту «Likбез. Історичний фронт», який не пов’язаний із державними програмами. Як зазначає Максим Майоров, це суто громадська установа, яка співпрацює з органами державної влади та громадськими організаціями.

Проект виник не так давно, у 2014 році, як відповідь на виклик війні на Сході. Метою проекту є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах, оскільки саме адекватне бачення минулого є підставою української ідентичності та запорукою єдності країни.

На початку зустрічі історики коротко розказали про головну працю проекту – 10-томник «Історії без цензури». Це видання анонсоване для широкого загалу, написане доступною мовою про популярні питання.

Основою зустрічі стала лекція Геннадія Єфіменка, який, до речі, є вихідцем з Марківщини Луганської області. «Як сформувалася сучасна лінія державного кордону України на сході: плани та реалії»  –  саме так називалася година спілкування.

Левова частка лекції присвячувалася подіям 1917 – 1920 років, коли формувалися східні кордони нашої країни. Гості дали їжу для роздумів: що таке Схід України і, власне, Слобожанщина? Як виникла назва «Донбас» і які території в нього входять у сучасних межах?

Історик навів промовистий факт: на території північного сходу за переписом 1897 року на Старобільщині проживало більше 80% українців, для яких рідною мовою була саме українська. Коротко поговорили про перші проекти Центральної Ради у 1917 році, за яким формувалася автономія у складі Російської імперії. Як зазначив Геннадій Єфіменко, до 1919 року навіть Білгородщина входила до складу України. А у 1920 році було створено Донецьку губернію, до якої входив Старобільський повіт та частина Таганрозької губернії. Центром регіону став  Луганськ. Загалом відбувалися різноманітні процеси, унаслідок яких і утворився сучасний східний кордон.

На останок команда істориків подарувала книги гостям та відповіла на численні питання аудиторії.