Вам здається, що вищенаведені рядки досить дивні? Аж ні, нічого дивного. Бо мова йде про книгу української письменниці Катерини Бабкіної під назвою «Щасливі голі люди». Сім оповідань – «Носи і кросівки», «Костя», «Добра баба, зла баба», «Папаша», «Річард Куряче Серце», «Коробка з ґудзиками», «Щасливі голі люди»  – сім голих правд, щирих розповідей та болючих сповідей водночас. Героїв оповідань об’єднує минуле, майбутнє та теперішнє. Кожен «вариться» у власних випробуваннях: чи то пережитках совка, чи то внутрішніх суперечностях, чи то у взаємодії з «немудрими» людьми, чи то війні, що роздирає з середини і змушує жити по-новому.

Дуже-дуже радимо не просто прочитати цю книгу, але й зосередити свій читацький погляд на оповіданні «Носи і кросівки». Це фаворит №1. Дівчина, молода та сильна духом, тупцяє на підборах, хоча й страждає від запалення суглобів, від чого накульгує на одну ногу. Вона відмовляється носити кросівки. Батько продовжує говорити донці: «Не роби з себе казна-що, носи кросівки», але дівчина, не вагаючись отого «казна-чого» (осуду перехожих), продовжує взувати підбори, тяжко працювати кожного дня, поєднуючи навчання з роботою та навідувати свого хворого тата, що з дня у день наголошує: «Носи кросівки!».

Тлумачення доброї та злої баби знайдете в оповіданні «Добра баба, зла баба». Фаворит №2.  Увага! Пропонуємо вибухову цитатку:

«Тисячі слів можна підібрати до якоїсь окремої жінки, до кожної дівчинки, дівки. А як стаєш бабою, то баба тільки й буває добра або зла. Баба – це архетип».

«Річард Куряче Серце»  – оповідання-фаворит №3. Героїня знайомить із фотографом-генієм, яке вміє не оживляти фото, а навпаки – умертвляти: фіксуючи живі обличчя, на кадрі вони миттєво помирають. Не інакше як майстер із «мертвої зйомки» потрапляє до Одеси, де зіштовхується з однією з найстрашніших подій, які миттєво огортають усю країну.

Фаворит №4, що викликає сльози, усміх та приємний післясмак,  – «Щасливі голі люди». Ні-ні, щастя не в тому, що люди роздягаються й «світять» своїми формами. Щастя в умінні оголити душу, серце, піти на зустріч коханню, збожеволіти від нього та пізнати справжню істину.