"В світі існує три речі, які розкривають людину по-справжньому – любов, віра та війна" - саме ці слова стали рефреном сьогоднішньої зустрічі з польським письменником Войцехом Песткою, що пройшла в бібліотеці. Ми дізналися багато про його творчість та непростий життєвий шлях, а також для нашого фонду отримали з рук автора дві прекрасні книги з автографами. Особливо нас зачепила історія збірки поезій "Spacer po linie" ("Мандрівка линвою"), двомовне видання, написане спільно з українською поетесою Анною Багряною.

Зараз Войцех мандрує Україною, збираючи матеріал для свого нового роману, в якому йтиметься про війну на східних теренах нашої держави. Як розповів автор, це будуть історії людей, що так чи інакше постраждали від війни, мають різні точки зору, живуть на різних територіях. Ці історії будуть подані "як є", без тлумачення або коментарів, щоб кожен міг самостійно осягнути сутність подій та зробити власні висновки.

На зустріч з письменником в бібліотеку завітали студенти Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка та члени товариства вшанування польської мови та культури, що функціонує в місті Старобільськ уже багато років. Долучились до спілкування і представники органів місцевого самоврядування. Що цікаво, спілкування в режимі питання-відповідь відбувалось з обох боків. Не лише відвідувачі нашої бібліотеки цікавились творчістю письменника,  Войцех Пестка, зі свого боку, також цікавився думками молодих українців щодо подій, які їм довелось пережити.

Окрема подяка полковнику ВСУ Олександру Зайчуку, який й допоміг з організацією цієї зустрічі.