"Бібліотека і книга в контексті часу" – назва Всеукраїнської науково-практичної конференції говорить сама за себе. Уже вдесяте Національна бібліотека Украіни ім.Ярослава Мудрого збирає бібліотекарів, видавців та представників влади для обговорення стратегічних напрямків розвитку галузі. Цьогорічна тема конференції була присвячена розвитку бібліотек України на тлі євроінтеграційних процесів, і левова частка всіх виступів стосувалася перебудови мережі бібліотек у період реформи децентралізації. Директор ЛОУНБ Інна Павлівна Риб'янцева поділилися наболілими проблемами Луганщини взагалі, та в бібліотечній сфері зокрема, розповіла про наші надбання та проекти. Своїм досвідом поділилися колеги-бібліотекарі та представники місцевих органів влади Харківської, Львівської, Івано-Франківської, Дніпропетровської областей.

Були також підняті питання приведення роботи бібліотек до міжнародних стандартів, розробці державних мінімальних стандартів забезпечення населення України культурними, у тому числі й бібліотечними послугами (так званого "мінімального культурного кошика").

Окрема сесія роботи конференції була присвячена суто науковим проблемам вітчизняного бібліотекознавства: говорили про запровадження в бібліотеках України авторитетного контролю як складової частини впровадження міжнародного стандарту каталогізації RDA, розвиток національного Інформаційно-пошукового тезауруса, реалізації вітчизняними бібліотеками Гаазької декларації, обговорювали питання впровадження електронної системи моніторингу базової мережі публічних бібліотек України.

Насамкінець був проведений круглий стіл з представниками Міністерства культури України за темою "Стратегія розвитку бібліотек України в умовах децентралізації". У фокусі обговорення круглого столу були наступні теми:

За підсумками конференції її учасниками була прийнята заява та резолюція.