Рік Української революції ми вирішили відзначити у вигляді обговорення історичної основи книги Василя Шкляра «Залишенець. Чорний ворон». Сьогодні разом із містянами говорили про те, що довелося пережити тодішній Україні. Розглянули етапи Української революції: діяльність Української Центральної Ради, значення укладених Універсалів, умови українського національного піднесення, державотворення Павла Скоропадського, встановлення влади Директорії УНР. 

Акцентували увагу на розгортанні та придушені масштабного повстанського руху. Зокрема йшлося про протистояння холодноярських повстанців радянській армії у 20-роках XX століття.

Таким чином, ми перейшли до наступного етапу обговорення – чорної правди на білому полотні, яке розгортається в історичному романі Василя Шкляра. Дискутували щодо головної сюжетної лінії, а саме – боротьби гайдамак Холодного Яру за незалежність. Відштовхуючись від дещо суперечливих та неоднозначних образів повстанців і більшовиків, проблем вибору та зради учасників повстання, кожен висунув власну думку щодо тогочасних рішень та дій наших попередників.

Завершили полеміку з’ясуванням питання, чи можна вважати роман «Залишенець. Чорний ворон» ксенофобським. 

А тепер залишилося дочекатися екранізації цього твору, щоб продовжити аналізувати тверезо та без перебільшень нашу спільну історію.