Согодні до нас вкотре завітала команда київської агенції «Арт-поле» на чолі з режисером  Ольгою Михайлюк. Цього разу містян познайомили з перформансом під назвою «М’ята» та лекцією «Мистецькі проекти в часи змін і конфліктів».

Отож у бібліотеці розгорнулося справжнє видовище. Перформанс «М’ята» представляв собою звернення до багатьох документальних історій, пов’язаних із війною. Протягом усієї вистави авторка знаходила відповіді на питання «Що означає пам’ятати?» за допомогою жестів, літер, предметів, запахів та смаків. Тобто глядачі спостерігали своєрідне поєднання дійових відтворень та різних історій про війну, раніше почутих Ольгою Михайлюк від військових, багатьох знайомих та друзів. Як зазначає сама авторка, цей перформанс являє собою можливість доторкнутися, хоч і на досить коротку мить, до спогадів, пов’язаних із зустрічами з очевидцями війни та подіями, які довелося пережити. Зокрема у самій назві перформансу –  «М’ята»  – закарбовані ті самі спогади, певний асоціативний ряд, відголосок того, що побачила й відчула авторка.

«Потрібен тривалий час, щоб осмислити все побачене. Скажу єдине, що мене огортала в ту мить така собі світла печаль. Я настільки занурився в побачене та почуте, що часом хотілося навіть розридатися»,  – ділиться враженнями бібліотекар Олександр Букреєв.

Також Ольга Михайлюк говорила з гостями про мистецькі проекти в часи змін і конфліктів, поділившись власним досвідом. Не забули згадати й про попередній перформанс «Розділові», розігравши перший альбом проекту з підписом Ольги Михайлюк. Наприкінці зустрічі кожен зміг взяти автограф та поспілкуватися з авторкою окремо.