Їдемо. Цього разу зупинка в Нижньотеплівській громаді. Тут бібліотеки вчаться бути самостійними. Сьогодні вони є частиною Центру культури та дозвілля Нижньотеплівської сільської ради, відокремившись від Станично-Луганської централізованої бібліотечної системи.

Отож методисти Good library вирушили в далекий тріп, щоб відповісти на питання колег і подивитися, як воно – починати інше життя. А щоденник-лепетя радісно то все розказує. Слухайте.

Що таке добрий ранок? Це коли сонних і зморених від дороги ґудлайбристів зустрічають усміхнені колеги. Коли в тебе на руцях сидить справжній бібліотечний собака, що живе в Нижньотеплівській бібліотеці. А ще особливого настрою додає затишне приміщення.

Зібралися. Говоримо. 

Яка структура їхньої, Нижньотеплівської бібліотечної мережі, у межах ЦКД? Вирішуємо разом, чому варто організувати публічну бібліотеку з філіями. Адже така структура має переваги і для самих бібліотекарів, і для керівництва ЦКД.

Розбираємося, яким законодавством оперує бібліотекар. Зокрема, крім закону «Про Культуру» недарма існує закон «Про бібліотеки і бібліотечну справу». Не можна забувати, хоч бібліотека у складі ЦКД, вона – не клубний заклад. 

Планування. Стратегічне та поточне. «Власна стратегія – запорука продуктивного розвитку вашої бібліотеки, бо у ваших силах виявити власні слабкі та сильні сторони та, як наслідок, – напрямки розвитку. А календар тим часом натякає, що вже скоро потрібно писати план на наступний рік», – говорить Оля Букреєва, завідувачка методвідділу Good library.

Обговорили структуру плану та важливі деталі. Планування – це, звісно, творчий процес, але ж не можна забувати про назви заходів та діяльності, форми роботи, терміни виконання тощо. 

Що полегшує процес звітування? Якісне та вчасне ведення щоденників роботи. Нагадуємо й про це. 

Активно обговорили питання бібліотечного фонду. Зокрема, формування документних ресурсів. Головне тут – правильна передача фондів від ЦБС до територіальної громади, а ще облік бібліотечних фондів в умовах децентралізації.

Натомість питання державної статистичної звітності – ЕСМаР та 6-нк – виявилося найскладнішим для сприйняття колег. Тому, вирішили провести додаткове навчання і почали з основ. 

Лайтово дивимося на захід сонця. Нам пора. Губимося в запах випічки, що розлітається вулицею. Приїдемо ще.

Хронографи пресслужби Good library