Рахуєш комп’ютери, а пальців не вистачає. Це стисло про те, що вдалося охопити оком на сьогоднішній зустрічі з представництвом проєкту з цифровізації, що займається переданням комп’ютерів до сільських бібліотек по всій Україні.

Із 5000 пристроїв до Луганщині приїхало 150. Розподіляємо комп’ютери між бібліотеками на просторі Good library. Звідси вони виїжджають до своїх нових осель у територіальних громадах.

До слова, на реалізацію проєкту не витрачаються кошти державного бюджету. Така приємна цифрова оказія трапилася завдяки Міністерству цифрової трансформації, проєкту Дія.Цифрова освіта. Нашим колегам техніку передають партнери події – Благодійний фонд Favbet Foundation, а також за сприянням Офісу Президента України, Асоціації розвитку туризму, Української бібліотечної асоціації та обласних відділень УБА.

Скільком же сільським бібліотекам в області можна дати красиве визначення «бібліотечні хаби»? Уявіть, аж 75! Цим можуть сміливо попишатися 22 територіальні громади.

Мета такої цифровізації – перетворити бібліотеки на сучасні цифрові хаби з безкоштовними цифровими послугами для громад, вільним доступом до інтернету, можливістю долучатися до освітніх програм Дії.

Подія у Старобільську зібрала також директорів та працівників сільських бібліотек, голів територіальних громад, членів обласного відділення Української бібліотечної асоціації.

Кураторка проєктів Благодійного фонду Favbet Foundation Маріанна Ковеня наголосила на важливості проєкту, адже йдеться про цифрову обізнаність усієї України: «Раді, що можемо надати техніку, яка буде у вільному доступі для всіх жителів громад, сільської місцевості, задля того, щоб люди могли задовольнити свої освітні потреби. Із кожної області у нас є особливі історії, коли телефонують місцеві жителі, розповідають, наприклад, про те, що люди поважного віку навчилися сплачувати комунальні послуги онлайн і їм не потрібно стояти в чергах, адже вони можуть просто прийти і звернутися за допомогою до бібліотекаря».

Про історію переінакшення сільських бібліотек на Старобільщині розповіла міський голова Старобільської міської територіальної громади Яна Литвинова, відзначивши збереження всіх бібліотек у селах на етапі об’єднання територіальних громад: «Це період різноманітних змін, і вони, насправді, класні. Водночас ми не можемо їх сприйняти через обмеженість доступу до інтернет-ресурсів або взагалі через відсутність мережі. Але разом із тим, бібліотекарі залишаються позитивними та вони чітко й свідомо бачать ті зміни, які є. І для мене процес цифровізації значно глобалізованіший, адже сюди під’єднується і бібліотечна мережа, і культура, і всі інші ланки, які підсилюють загальний результат».

Інна Риб’янцева, голова Луганського обласного відділення Української бібліотечної асоціації, поділилася: «Я дуже вдячна, що саме Міністерство цифрової трансформації зрозуміло, що саме бібліотеки – це ті центри, де люди можуть навчатися невпинно все своє життя. Для нашої області це дуже важливо, адже 75 сільських бібліотек Луганщини стануть хабами цифрової освіти».

Також пані Інна звернулася до кожного присутнього бібліотекаря з проханням принести максимальну користь сільському населенню та допомогти ще більше наблизити відірваних від центру жителів села до всеукраїнського інформаційного поля.

«Проєкт, що допомагає щонайбільше відштовхнутися від бюрократизму, робить життя легшим та набагато зручнішим. І Міністерство цифрової трансформації прокладає цей шлях, аби змінити країну», – підсумувала зустріч директорка Good library Світлана Моісєєва.

 

Пресслужба Good library