Моніторинг Біловодської бібліотечної системи у двох діях, або Майже античний театр по-бібліотечному

Насправді початок цієї статті мав стати класичним. Із тривіальним зачином, де б розказали про мету. Далі – основна частина. У ній міркували б про роль бібліотеки, переваги й недоліки роботи закладів району. Насамкінець прикріпили файл із офіційною довідкою про моніторинг бібліотек. У нашому випадку – Біловодщини.

Але це було б, якби… (потрібне допишіть самі). Однак настрій налаштовує на драму в двох діях.

Дія перша (читайте: день перший)

Пролог. Моніторинг діяльності бібліотек області – важлива частина роботи Обласного методичного центру Good library. Бібліотекарі вже їздили з такою перевіркою до Троїцької громади. Тепер на черзі – Біловодськ.

Хор: 
Багато справ і купа злив
Кілька днів і декілька голів
В люди ходив, багато говорив
Про всіх.

Пані Оля, завідувачка методичного відділу (оптимістично): Усе почалося із села Євсуг. Ми суворо працюємо, а місцева дітвора грає у більярд в приміщенні. Вимикайте хвилювання, колеги, тут буде більше позитивного. А щодо зауважень, то невиправного серед них немає.

Пані Олена, просто методистка (задоволено): Книжки привітно чекають на свого читача. Застаріла література відсутня, новинки посміхаються з полиць. Лише приходьте. (Пафосно) А хто ж приходить? Діти. Подивитися кіно під зірками або у приміщенні бібліотеки, потренуватися забивати шари до луз. Люди старшого віку – учасники спільноти «Жовта парасоля» – позайматися скандинавською ходьбою.

Бібліотекарі Євсуга: Варто нам самим більше прочитати, щоб порадити іншим.

Хор: Погоджуємося

Інна Павлівна, провідна методистка (радісно): Бібліотека у Євсузі насправді дуже активна і відкрита до співпраці. Так народилася дружба між бібліотекою та громадською організацією “Євсуг діє”. Їхні спільна робота заслуговує уваги і позитивної оцінки.

Пані Оля, завідувачка методичного відділу (замислено): Їдемо далі. Центральна бібліотека Біловодської системи зустрічає звуками ремонту. Скоро цей затишний простір стане ще кращим. (Інтригувально) Ділимося: частина команди працює на місці, а інша –  продовжує методичний сільський туризм. 

Пані Олена, просто методистка (спокійно): с. Брусівка. Фонд теж привітний, виховну роботу з дітьми налагодили, популярна форма – майстер-класи. 

Інна Павлівна, провідна методистка (обурено): с. Литвинівка. Приміщення бібліотеки в місцевому будинку культури слізно просить про порятунок. Надія, кажуть, є. А поки аварійність приміщення лякає. (Мотивувально) Тут відбулося рекордне списання фонду – від 8 тисяч до 1 тисячі. Як і у багатьох інших філіях. (Захоплено) До прикладу, у Євсузі – із 20 тисяч залишилося лише 3! Лише актуальна література, із якою колегам і самим зручніше працювати. Бібліотекарка у Литвинівці читає і сама, і створює різні тематичні полиці для швидкого та зручного доступу гостей до книг. 

Голос за сценою (майже голос Бога): Потім – села Шульківка та Лимарівка. Бібліотека-філія у Лимарівці славетна реалізацією проєкту для жінок старшого віку від ПРОООН за підтримки Українського жіночого фонду – «Бібліотека як осередок розвитку самореалізації сільських жінок». Загалом, проєктна діяльність бібліотек Біловодщини на високому рівні. 

*Частина перша виконується під пісню «Проїхали» гурту «ТНМК». Хор виконує відповідні частини з цієї пісні.

Дія друга (читайте: день другий)

Анастасія, завідувачка відділу ІТЕР, тренерка з медійної грамотності (епічно): День кожного з нас схожий на життя Леопольда Блума, головного героя роману Джеймса Джойса «Улісс». Він прокидається зранку, дивиться на свою дружину, яка йому зраджує, миє за нею нічний горщик, читає у вбиральні, готує собі нирку, відвідує похорони, підглядає за жінками, йде до лазні тощо. А в кінця дня просто лягає спати. Так він переживає інформаційну депресію. І ми її переживаємо. Ми всі з вами трошки Леопольд Блум.

Олександр ІІ, бібліотекар, тренер із медійної грамотності (із легкою стурбованістю): Що ми робимо за 1 хвилину в мережі? Дуже багато. Які небезпеки нас чекають? Різні. Одна з них – діпфейк. Це методика синтезу зображення, що базується на штучному інтелекті. Її особливість у тому, що на початкове зображення чи відеоролик накладається потрібне реальне зображення чи відео.

Усі дивляться приклади роликів-діпфейків. Серед них «реальні» Том Круз, Сальвадор Далі, королева Єлизавета ІІ. Обговорення.

Анастасія, завідувачка відділу ІТЕР, тренерка з медійної грамотності: Розпізнати відеофейк можливо. Головне – уважність. Міміка, жести, тло відео, поведінка, дорожні знаки чи вивіски – усе має значення.

Олександр ІІ, бібліотекар, тренер із медійної грамотності: Ютуб – місце, де нам комфортно. Зловмисникам теж. Отож, перевіряйте канали, де переглядаєте відео. Не бійтеся читати коментарі, а ще – шукайте новини про події на відео. Бажано не лише україномовні/російськомовні.

Показують приклади корисних ютуб-каналів: «Твоя підпільна гуманітарка», «Телебачення Торонто», «Історія без міфів», «Рагулівна», «Клятий раціоналіст» тощо.

Хор: 
Більше всотуйте знань

Епілог
Є певні недоліки у документації комплектування і щоденниках сільських бібліотек. 

Інтернет-послуги надаються. Але у центральній бібліотеці наразі не вистачає відповідного фахівця. Те ж стосується і соціальних мереж. Відсутній співробітник/команда співробітників, які могли б опікуватися соцмережами. Ці функції бере на себе пані директор. Тож, якщо у Біловодську складно знайти відповідні кадри, певно, що багатьом наявним фахівцям варто пройти додаткове навчання для підвищення кваліфікації. 

*Грає ненав’язлива легка музика. Усі потроху розходяться


Пресслужба Good library