Інколи любимо зазирати в словники. Пхе, постійно тусимо в словниках – електронних і паперових. Отож, натрапили на слово «алгоритм». Академсловник української мови розказав, що це «система правил виконання обчислювального процесу, що приводить до розв’язання певного класу задач після скінченного числа операцій». І ми така одразу – бінґо! – назвемо так обласну школу методиста.

 

Зашурхотіли на методшколі «Алгоритми мети» разом із колегами Луганщини.

 

Розпочали з аналізу методичних кадрів. Так, маємо слабкі боки. Але готові до самовдосконалення. Із результатами нашого аналізу можна ознайомитися тут.

Перейшли до теорії. Її теж інколи варто загадувати. Інна Павлівна, провідна методистка Good library, наголосила на організаційно-управлінській функції: «Методист – це  менеджер, він направляє колег на шлях інновацій. А що для цього потрібно? Ретельно слідкувати за змінами у суспільстві, шукати шляхи вирішення тих або інших складнощів».

Обговорили онлайнову роботу. З’явилася вона не вчора. Але труднощі досі є. «Бібліотекарі зараз розгублені. Плутаються у видах онлайнової роботи, змішують поняття онлайн-заходів із публікаціями у соцмережах. Зараз сервіси та застосунки настільки швидко змінюються і пристосовують до сучасних умов, лише й устигай», – констатує пані Оля, завідувачка методвідділу. Але все ж разом виплуталися з цього. Розібрали види онлайн-роботи, допоміжні платформи для онлайн-трансляцій та обговорень.

Скористалися закляттям «Експекто патронум». Розігнали жахливих дементорів статистику. Точніше жахи статистики. Навіть тут, серед сухих даних, може жити творчість. Мабуть.

«До прикладу, охоплення аудиторії у соцмережах для державної звітності не потрібне. Але якщо ви прагнете простежити, які ваші дописи більше цікавлять аудиторію, статистика соціальних мереж вам допоможе. Так, не всі результати роботи бібліотек потрапляють у форму 6-нк. Відомий факт. Але це не привід не робити нічого, що туди не потрапить», – аргументує пані Світлана, директорка Good library.

Словом, працюйте творчо та відкрито – і ваша громада це обов’язково оцінить.

Автоматизація бібліотечних процесів. Це біль. Автоматизація на Луганщині муміфікована. Але це не привід хнюпитися. Пані Оля, фахівчиня відділу формування фондів та електронного каталогізування, розказала, як доступними засобами Google-форм та Excel можна реєструвати читачів, створити зручну базу даних. Важливо, що пізніше, якщо у бібліотеці все ж буде автоматизована бібліотечна система, усі ці дані можна буде простіше перенести туди.

Її підхопив пан Олександр, бібліотекар відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів. Розказав про досвід використання сервісу Trello.

На вечерю – інформаційна грамотність. Що відбувається у сучасному інформаційному просторі та чим можуть бути небезпечні наративи, які так непомітно вливають в нашу свідомість: «Інформаційна війна триває. Ми програємо бій, коли несвідомо споживаємо інформаційний шум. І щоб не стати «корисними ідіотами» включаймо критичне мислення частіше».

Боти не сплять. І ми не спимо. Готуємося до нової школи. Гайда з нами!

Пресцентр Good library