Ранній Старобільськ проводжає чотирьох бібліотекарок та одного водія до Рубіжного. Їдемо до колег, щоб: а) зустрітися і поговорити про наболіле професійне, б) провести антилекцію про справжні казки і поділитися методикою її створення. 

Сонячна Луганщина, вкрита весняним цвітом і заколисливими дорогами, налаштовує на bon voyage. Ми на місці.

Нас тепло зустрічають у Центральній міській бібліотеці, обдаровують екскурсією, запрошують до зали, де вже чекають колеги з інших бібліотек. 

Флешечка в ноуті, проєктор підморгує – а значить, усе лише починається. Пані Світлана Моісєєва розпилює тему викликів, поразок і перемог бібліотек в особливо бурхливі часи. Угу, і сьогодення теж. 

Серце бібліотекаря йокає тоді:
-    коли з’являються конкуренти, які ті ж самі послуги продають, а люди із задоволенням ідуть на такі умови;
-    коли влада не знає, чим ще займається бібліотека, окрім книговидачі;
-    коли, здавалося б, лише щойно познайомилися з одним онлайн-форматом, а завтра популярним став уже геть інший. 

І от бібліотекарі наспівують переможні пісні про те, що:

-    швидко і неочікувано для самих себе вдалося переплигнути на онлайн-сервіс у час пандемії;
-    конкуренти налаштовують не на обідку, а взаємодію з ними;
-    влада стає дружньою та лояльною, коли бібліотекарі пишуть успішні гранти для своєї громади.

Далі пішла антилекція. Юля і Настасія сідають на м’якенькі крісла із вдячністю, бо то, як виявилося, була найпухкіша антилекція за всю історію наших оповідок. Заводять слухачів до темного лісу, де от-от відбудеться ритуал ініціації. Головна місія – вижити у лісі та довести свою повноправну причетність до племінної братії. Якщо не проходиш випробування – стаєш вигнанцем, і це в найкращому випадку. Бо в темній-темній гущавині виживає далеко не кожен. Пояснюємо, що така ініціація заклала основу для трактування майбутніх казок. Згадайте образ лісу в «Білосніжці», «Рапунцель», «Ґензель і Ґретель», «Червоній Шапочці», де герої змушені боротися за життя в далеко не казкових обставинах.

Розказали колегам про славнозвісних братів Грімм, Шарля Перро, Джамбаттісту Базіле, методи збору казкової інформації, ефект вікової народної пам’яті та місце психоаналізу в усій цій історії. Тепер бібліотекарі проінформовані про первісну основу популярних казок і, начебто, зацікавлені, аби й собі наготувати подібну антилекцію. 

Ми раді, що викликали культурний шок. Але найбільше тішимося, що нарешті вдалося зустрітися і подивитися одне одному в такі чудові очі, впевнитися, що бібліотекарі тримають варту і перевтілюють свою роботу у стиль життя. 
 

Пресцентр Good library