«Ми тут з вами не задля лікування, а розуміння», – якось сказав під час свого воркшопу Олег Іванов. У нього солідний профіль – інженер порозуміння, коуч, фасилітатор діалогових процесів. І от він у нас, вчить бібліотекарів поратися зі своїми емоціями, не ігнорувати інтереси інших, чути не лише свої потреби.

Тепер визначаємо наступ отієї емоційної хвилі, яка часто підбурює нас до виверження тотальної агресії і пустих, далеко не шанобливих балачок. 

Розбираємо під час воркшопу круту методу – оту саму інженерію порозуміння, яку колись блискуче розробив американський психолог Маршалл Розенберг. По черзі сідаємо на так звані «чотири стільці»: атака на іншого, самознищення або напад на себе, емпатія до себе та турбота про іншого. Далі вчимося задовольняти потреби, причому не лише свої. Тупцяємо в напрямку спостережень, почуттів, суджень, відчуваємо тіло, стараємося розгледіти потреби. Якщо не виходить, починаємо спочатку, адже нам потрібно сформулювати чіткий запит до себе. Що, складно? Повірте, так і є. Але це можливо – мирно порозумітися. Фасилітятація – це круть! 

Топчик цитат від пана Олега: 

А воркшоп відбувався за підтримки Громадської організації «Український центр ненасильницького спілкування і примирення «Простір Гідності», згідно партнерського договору з Фондом Peace Movement PAX (ПАКС), Нідерланди, за фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

Пресцентр Good library