«Вікіпедія» говорить, що мандалорці – це благородні воїни, але через майже цілковите винищення своєї раси змушені працювати «мисливцями за головами». Хто не чув – цей сильний народ живе у всесвіті «Зоряних війн». Але завдяки ментальному зв’язку ми на два дні позичили вміння цих воїнів. Знадобилися вони для семінару директорів публічних бібліотек «Стратегії та рішення».

Отже, мандалорцями 24 – 25 березня стали:

Приготували світлові мечі й рухалися семінарними сходинками у Zoom. 

Сесія перша «Аналіз та самоідентифікація». Поговорили про цифри, участь у проєктах і досвід бібліотек Луганщини. 

Школу відкрила Людмила Румега, начальниця відділу мистецтв, культурно-освітньої та організаційно-методичної роботи. Обговорили питання бібліотек на етапі децентралізації.

Зараз на Луганщині працюють 294 бібліотеки. З них 87 бібліотек увійшли до об’єднаних громад. 35 бібліотек, або кожна 8, потребують капітального ремонту. Найменша площа міської бібліотеки – 32 м2. Ця крихітка – Білогорівська бібліотека3-філія №3 Попаснянської ЦБС з фондом 2 024 примірників. 18 бібліотек не мають освітлення, у 63 є пандуси. Лише 169 бібліотек мають комп’ютери з доступом до інтернету для користувачів. Хник.

Послухали про бомбічний досвід роботи колег Ірини Грачової з Новопсковської публічної бібліотеки, Лариси Бут зі Сватівської пубілічної бібліотеки та молодих директорок Світлани Бондар і Галини Бондар із Рубіжного та Білолуцька. Тут взяла гордість за бібліотеки Луганщини.

Сесія друга «Креативні індустрії та дизайн мислення». Шукали місце бібліотеки в креативній галузі економіки. Питань більше, ніж відповідей. Однак маємо факт – бібліотечна галузь і туризм – креативні індустрії належать до кластеру, що допомагає поліпшувати імідж України за кордоном. А це потребує комплексної підтримки держави, аби стати конкурентоспроможними на світовому ринку. Сподіваємося на допомогу інституцій. 

Далі – грали. Разом спробували створити комікс «Як врятувати бібліотеку?». Герої Marvel позаздрили б супергеройській сили бібліотекарів.

А ще зачепили проблеми розвитку бібліотек у громадах. Для успішних змін, кажуть методистки, потрібно впроваджувати нові послуги. Готові приклади робити показали Ірина Косова (смт Новоайдар) і Олена Шаркова (м. Лисичанськ). Колежанки показали досвід роботи в межах проєкту «Спроможні бібліотеки сприяють досягненню Цілей сталого розвитку ООН до 2030 року».

До речі, проєкти та гранти. Починати слід із маленьких проєктних програм. Вони і дають можливість розвиватися далі. Гарний досвід має Лисичанська центральна бібліотечна система. Вони спочатку запровадили нову послугу. А це дало їм можливість потім взяти участь у масштабному проєкті зі створення освітнього хабу на базі бібліотеки. 

Дуже грамотна робота і в Новоайдарської публічної бібліотеки. Вони впроваджують послуги інформаційного супроводу подорожей «Стежками історичних і природничих пам’яток Новоайдарщини». «Пропонуємо цей досвід взяти на озброєння усім нашим публічним бібліотекам як модернізація краєзнавчого напрямку діяльності», – говорить  Ірина Фатєєва. 

Сесія третя «Про все». Насамкінець дали методичні консультації. Дискутували про виховання національної свідомості, ідентичність і святкування державних свят. Зачепили й тему тренду української мови – що більше україномовного контенту бібліотекарі споживають, то краще для клієнтів. 

Зміна законодавства і державної статистичної звітності, участь в ініціативах Міністерства цифрової трансформації з інтернетизації бібліотек – поставили жирну пташку у робочих завданнях.

Підбадьорила учасників семінару Інна Риб’янева, наголосивши, що бібліотекарі в Україні мають потужний вплив на державну політику в сфері бібліотечної справи через власну громадську організацію.

«Звісно, онлайновий формат вплинув на перебіг семінару. Але змістовно все вийшло досить потужно і, сподіваємося, корисно для колег. Приємно вражена рівнем і змісту роботи бібліотек, які представляли свій досвід, і рівнем презентації власних надбань», – підсумовує роботу обласної школи пані Світлана. 

Сесія спеціальна «Директор-новачок». Це окрема сесія для директорів бібліотек, які стали керівниками недавно. Летіли питання – відповіді. Розібрали нормативні документи, порадилися, як краще організовувати методичну роботу, здійснити передачу книжкового фонду від бібліотек-філій, що доєднуються до публічних бібліотек через реорганізацію.

 

Пресцентр Good library