Упродовж 2020 року відділ обслуговування Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки (далі Луганська ОУНБ) досліджував рівень зацікавленості користувачів м. Старобільськ у послугах, пропонованих бібліотекою. Відтак, мета бібліотекарів – з’ясувати, що саме спонукає жителів міста прийти до бібліотеки, яким формам і тематиці дозвілля віддають перевагу найбільше, зрештою, що стає на перешкоді до сприйняття бібліотеки як центру змістовного дозвілля громади. Задля виявлення більшого спектру причинно-наслідкових зв’язків дослідження бібліотекарі провели опитування і серед своїх колег, щоб порівняти погляди тих, хто продукує послуги та, власне, їхніх споживачів.

Методологія дослідження базується на таких етапах роботи:

-анкетування серед постійних відвідувачів бібліотеки;

-глибинні інтерв’ю з людьми, які не відвідують бібліотеку або рідко відвідують;

-фокус-групи з працівниками бібліотеки;

-«Світове кафе» з активістами міста.
 

Загалом, команда дослідників використовувала комплексний підхід із застосуванням декількох методів до визначення напрямів роботи Луганської ОУНБ. Це допомогло виявити низку проблемних факторів щодо просування обласної бібліотеки як повноцінного центру змістовного дозвілля громади. А також сфокусуватися на потенційних маркерах змін та розвитку бібліотечного простору в невеликому місті на Сході України.

До участі у бібліотечній розвідці всього вдалося залучити 156 респондентів. Серед них: 139 користувачів Луганської ОУНБ, що проживають у м. Старобільськ, 9 місцевих активістів та 8 бібліотечних фахівців з Луганської обласної бібліотеки.

Повний текст дослідження дивись за посиланням.