Човгання комп’ютерними мишками приглушено, мікрофони вимкнено, поодиноко дрейфують вебкамери із рухливими, а іноді застиглими й чимдуж зосередженими обличчями. Плануємо 2021 рік. 

За добрими онлайновими традиціями пройшов семінар для директорів публічних бібліотек Луганщини. Подія стала частиною обласної школи керівника згідно плану Управління культури, національностей та релігій Луганської ОДА. 

Планування роботи бібліотеки – це щорічна процедура самоосмислення, аналізу попереднього року та втілення щирого бажання не наступити на ті ж граблі в наступному. Цього разу, усе значно складніше: пандемія + реформа децентралізації + нова влада. Керівникам бібліотек є про що поговорити. 

Good library командно розгорнула докладну консультацію, пройшовшись усіма стратегічними розділами планування і його начинням. Це і показники роботи обіруч із виразними напрямками стратегії, просування читання, методична та дослідницька робота, регіональні програми розвитку культури області, промоція неформальної освіти, зв’язки з громадськістю. 
Заступниця директорки з наукової роботи Ірина Фатєєва розповіла, чому вкрай важливо не лише читати методичні рекомендації щодо соціально-економічної цінності бібліотек, а й будувати план порятунку своєї бібліотеки від тотального усічення. Довести цінність, потрібність бібліотеки для громади – перший крок стратегічного велетня

«Планування – це творча робота», – усміхається Світлана Моісєєва, директорка Good library. І відразу переходить до теми показників. «Вони мають зростати і ніяк інакше», – усмішка пані Світлани зникає. Якщо влада спитає про них бібліотекарів на етапі планування бюджетування, а показати буде нічого, то й жодного фінансового зростання не відбудеться. Також серед порад: увиразнити напрямки стратегії та максимально прив’язати до них заплановані події. 

«Закладайте більше часу», – Олена Кузнецова, фахівчиня з просування читання, говорить про майбутнє книжкових фондів. Принаймні, на наступний рік. Тут бібліотекарям заготовлено чотири етапи – надходження, вилучення, шляхи поповнення фондів та нарешті промоція нових надходжень за Державною програмою поповнення фондів публічних бібліотек. І на все треба багато часу й терпіння. Від останнього залежить результат. Бо попереду звітування перед Українським інститутом книги, яких цікавитиме зворотній зв’язок від самих читачів. «Книги не повинні стояти в книгосховищах. Їх мають якомога швидше побачити ваші користувачі»

Цікаві речі відбуватимуться і з методичною роботою. Методисти вирішили поєднати в одному напрямку безперервну освіту та дослідницьку роботу, а ще запропонували механізми такої злагодженої взаємодії. Оля Букреєва, непроста методистка Good library, порадила директорам запланувати на рік участь у професійних обласних школах. Серед них – школи для керівників і методистів; школа академічної доброчесності; школа із застосування інформаційних технологій. Про онлайнову медіашколу BrainPark із сукупним набором освітніх напрямків розповіли працівники відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів Юля Дубова й Олександр Букреєв. Стосовно дослідницького компоненту планування, то методисти порадили 2021 року промоніторити, у яких галузях науки зацікавлені найбільше жителі області. Це допоможе з’ясувати, яких матеріалів не достатньо в фондах бібліотек. Також розповіли про можливість співпраці з Інститутом національної пам’яті за рахунок обопільних досліджень. 

Переконана, що сільські бібліотеки треба активніше долучати до організації районних і обласних подій, голова Луганського обласного відділення УБА Інна Риб’янцева. На просторах сільських бібліотек треба сміливіше проводити подібні професійні семінари, форуми тощо, адже подібна практика вже показала успішний результат минулого року під час форуму в Біловодську. 

Затяті підпункти плану зійшли на поверхню: знаменні дати, державні свята, поліфонія відзначень. Світлана Моісєєва визнала, що левова частка роботи бібліотекарів губиться в цілорічному відзначанні дат із виставками та звітуванням. У такому випадку бібліотекарям радять не перетворювати план на тотальне гроно з назвами виставок, а зрештою згадати про нові популярні книги і запропонувати цікаву форму події з прив’язкою до сюжету / ідеї / концепції твору. А ще краще – спитати у громади, чого вона хоче й не помилитися з висновками. 

Пресцентр Good library