Упродовж жовтня діти з Луганської області та інших регіонів України приєднувалися до безкоштовних IT-подій у межах програми Meet and Code. Серед них – кібербезпечний марафон, хакатон з робототехніки й турнір з HTML|CSS. 

Ініціювали ці три івенти команда Луганського обласного відділення УБА, Good library та освітній проєкт із програмування Code Club Луганщина.

Події проходили суто онлайн, адже цьогоріч це стало пріоритетною умовою участі в європейській програмі Meet and Code, що фінансується корпорацією SAP. А в Україні реалізується Ресурсним центром ГУРТ, який у партнерстві з TechSoup впроваджує Програму технологічної підтримки неприбуткових організацій в Україні.

До першої події – марафону з кібербезпеки – запрошували учнів 9-12 років. Протягом трьох днів діти з менторами досліджували теми безпечного користування смартфоном та мобільними застосунками, типологію комп’ютерних вірусів і принципи маніпуляції шляхом комп’ютерної інженерії. На фінальному етапі марафону діти розробили власні уроки з кібербезпеки для своїх однокласників. Своєрідні проєкти діти вже презентували у своїх школах. Ментори визначили аж шістьох переможців – авторів найкращих уроків. Владислав Савенков із Лисичанська здобув перше місце за креативний урок про комп’ютерні віруси. Учень перетворив презентацію на таку собі історію, де розказав про те, як сам бореться з цифровими вірусами та поділився цікавими й повчальними прикладами із життя.

На дводенному хакатоні з робототехніки підлітки 13-16 років побували справжніми конструкторами. З ментором Code Club Ukraine вивчали  платформи для конструювання роботів Lego mindstorms, Arduino, Raspberry pi. Також знайомилися із системами автоматизованого проєктування Lego Digital Designer (ldd), Studio 2.0, Ldraw, Mlcad + Lsynth. А вже потім презентували сконструйовані механізми в Lego Digital Designer. Діти розробили макети пляжної смарт-парасолі, робота ВОЛЛ-І 2020 – помічника для літніх людей та машину Sound machine for finding animals для пошуку загублених тварин.

«Я не знав досі про такі програми, у яких ми працювали на хакатоні. Думаю продовжити працювати в тому програмному середовищі. Тим паче, що у школі ми таких проєктів не виконували. Мені сподобалися всі проєкти. Я б фінансово підтримав ро́бота для допомоги людям, особливо самотнім, які не можуть самостійно про себе потурбуватися», – каже переможець хакатону з Тернополя Дмитро Турчин.

Ментор хакатону, Віталій Булавенко говорить, що кожен проєкт учасників наділений унікальним потенціалом і все залежить лише від бажання дітей доопрацювати ідеї, які, зрештою, можна презентувати на рівні стартапу у своєму місті, районі чи то навіть всеукраїнській IT-спільноті.

Заключною подією буму IT подій став турнір з програмування для підлітків. Учасники конструювали сайти в середовищі HTML|CSS за технічним завданням від ментора турніру Віталія Скиртача. Наприкінці діти захищали проєкти, а журі коментувало технічну складову та айдентику запропонованого макету вебсайту.   

Хоч і бракувало живого спілкування, каже ментор, та все ж слів підтримки та жвавих діалогів між учасниками не бракувало. «Порівняно з минулими подібними змаганнями з HTML|CSS мене якось більше пронизував дух змагання, азарту, це дуже відчувалося. Кожен хотів перемогти, проявити себе. А ще мені дуже сподобалося комунікація між дітьми, вони постійно спілкувалися і підтримували одне одного».

Пресцентр Good library