Чули про IT-остовпіння? От щойно вигадали це поняття. Тому, імовірніше, не чули.

З нами це трапилося цими вихідними. Тоді проходив хакатон із робототехніки серед учасників 13-16 років. Остовпівали від презентованих механізмів і буму ідей на майбутнє від дітей. Перший день – знайомство зі всілякими не на жарт крутими можливостями робототехніки. Ментор Віталій Булавенко розповів і показав платформи для конструювання роботів – Lego mindstorms, Arduino, Raspberry pi.

Ще познайомив із системами автоматизованого проєктування Lego Digital Designer (ldd), Studio 2.0, Ldraw, Mlcad + Lsynth. Потім з’явилися віртуальні симулятори роботів. А вже пізнішенько діти визначалися із програмним середовищем для практичних втілень.

День другий – презентація сконструйованих механізмів у Lego Digital Designer. Семикласник Дмитро Турчин із Тернополя розказує про свій прототип ро̀бота, що стриже кущі. Автоматичний пристрій із витіюватою назвою «Робот-кущестрижка» за ідеєю сканує кущ і пропонує геометричні фігури, у які його можна вистригти. Ще цю штуку командно назвали 3D принтером кущів, бо механізми доволі схожі.

Ще Дмитро представив макет пляжної smart-парасолі. Вона портативна, розприскує, коли це необхідно, воду на відпочивальників, вимірює температуру повітря і тіла людини, робить розумні висновки smiley Саме ця ідея Дмитра і посіла перше місце на хакатоні.

Друге місце здобув Гліб Блуділін зі Святогірська. Хлопець розробив ідею ро̀бота для стареньких або лінивих. Такий собі ВОЛЛ-І 2020, що перевозить речі, збирає сміття, підносить водичку, словом, рабствує. Але учасник подав доволі ґрунтовний прототип, можливості якого можуть значно компенсувати в майбутньому енерговитрати на робо̀ту, що потребує швидкого виконання.

А Владислав Савенков із Лисичанська вигадав машину SMFFA – Sound machine for finding animals. Машина шукає тваринок, що загубилися, або втікачів, себто котів романтиків. Розпізнає тварин за звуками і за рахунок цього з’ясовує їхнє місце перебування. У нього шість колес для стійкості конструкції і купа різних датчиків, дуже цінних і необхідних. Влад і його диворо̀бот посіли третє місце.

«Я не знав досі про такі програми, у яких ми працювали на хакатоні. Думаю продовжити працювати в тому програмному середовищі. Тим паче, що у школі ми таких проєктів не виконували. Мені сподобалися всі проєкти. Я б фінансово підтримав ро́бота для допомоги людям, особливо самотнім, які не можуть самостійно про себе потурбуватися», – каже переможець хакатону Дмитро Турчин.

Хлопці задоволені своєю роботою. А особливо корисними порадами від ментора Віталія Булавенка, як вдосконалити свої проєкти та де взагалі шукати натхнення на розробку і втілення ідей. Відповідь проста – у бажанні:

«Я вчитель і ментор, тому намагаюся прищепити дітям оте розуміння користі проєктів. Що саме сьогодні шанують найбільше ті ідеї, які реалістичні й соціально та економічно актуальні. Якщо в дітей буде бажання доопрацювати свої ідеї, розкрити механізми роботизованих систем, то вони зможуть їх презентувати в себе в місті, районі чи то на обласному рівні, і навіть на всеукраїнському, бо кожен проєкт наділений унікальним потенціалом».

Ініціатива Meet and Code проводиться за фінансування корпорації SAP. В Україні Meet and Code реалізується Ресурсним центром ГУРТ, який у партнерстві з TechSoup впроваджує Програму технологічної підтримки НПО України.

Пресцентр Good library