Ще 2008 року в лавах Збройних Сил України служило 1800 жінок. Станом на березень 2020 року їх кількість збільшилася до 29 760. Таку цифру наводить Генеральний штаб ЗСУ. Тож, чоловіки і жінки на війні – це про рівність, довіру чи оберігання тендітної статі? Зустрілися онлайн із захисниками та захисницями України та обговорили цей пекучий стереотип серед військовослужбовців. Запросили до бесіди й школярів.

Ірина Голосна на російсько-українській війні була військовим медиком 2 роки. Покинула анексований Севастополь лише зі знанням, як гарно накласти бинтик. За півтора роки пройшла навчання, а потім почалося її перше в житті знайомство з Луганщиною. Служила тут і пізнавала Україну так само тут. 

«Коли запитують, а для чого війна, буцімто там тільки олігархи воюють, я з цілковитим розумінням кажу, що є своя земля, свої люди, за які треба боротися». 

Найяскравіший спогад пані Ірини – це коли підлітки із Сіверськодонецька привіталися з військовослужбовицею «Слава Україні!». 

Військовий Ігор Диба також служив у луганському напрямку. Говорить, що упередженість щодо жінок на війні була і нікуди не зникла. Але зауважує, що під образом захисника вже давно бачать не лише чоловіків, а й жінок. Цей стереотип зійшов нанівець. Жінка зараз бере участь у будь-яких етапах бойових дій, бореться за одну справу. 

«Коли ми подорожували всіма лініями розмежування на Луганщині, де стріли, були вибухи, то на такі виїзди ми жінок не брали. І були скандали. Питали, за що, чому. Але це, найперше, був захист». 

Військовий медик Аліна Хейдер починала свою боротьбу з волонтерства. Після окупації Лисичанська громадська активістка влаштовувала ярмарки, збирала одяг, організовувала всілякі просвітницькі події, робила все можливе, щоб звернути увагу містян на українську культуру. Але найбільше трималася за мрію служити у Збройних Силах. Згодом стала військом медиком, адже вчилася на фельдшера-акушера.

«Моя душа зі Збройними Силами України. Дуже люблю нашу армію. З гідністю ношу нашу форму»

Вітаємо наших героїв і героїнь із прийдешнім святом – Днем захисника України. Дякуємо за вашу силу, любов і відданість справі. У безпеці завдяки вам. 

Пресцентр Good library