Із 1 по 6 жовтня у приміщенні Львівської обласної бібліотеки для юнацтва імені Романа Іваничука відбулася виставка картин митців старобільської артрезиденції «Аура міста» під назвою «Старобільськ у серці Львова». До цього заключна виставка-презентація вже пройшла в Старобільську з 26 по 30 вересня. 

Уже вдруге митці з різних куточків України та світу об’єднуються в невеликому місті на Слобожанщині. Дарує таку можливість мистецький проєкт «Аура міста», ініційований громадською організацією «Центр спільного розвитку „Дієва громада”» за підтримки Українського культурного фонду та співфінансування Старобільської міської ради.

Головною метою резиденції є дослідження ідентичності Старобільська та його художнього бачення. Резиденти приїжджають до міста, щоб створити певний мистецький продукт, що резонує з його образом. Цьогоріч до артрезиденції доєдналися 10 запрошених і 10 місцевих резидентів. Протягом двох місяців, із 20 липня по 20 вересня, учасниками стали художники, фотографи, археологи, тревел-блогери, митці. 

Оксана Очкурова, голова громадської організації «Центр спільного розвитку „Дієва громада”» та керівниця артрезиденції, говорить, що «проєкт „Аура міста” – мультидісциплінарний. Синтез нових форм мистецтва і традиційного сприйняття старого міста дає можливість переосмислити культурну спадщину. Відтак, відбувається формування культурного простору, культивація відчуття приналежності та участі у міжрегіональному діалозі». 

Гостями «Аури міста» також стали художники іншої артрезиденції «Дифузії» із Краматорська – Алан Маєр та Анна Дєєва (Берлін), Дмитро Коломойцев (Київ). 

Під час резиденції галерея «Аури міста» поповнилася близько 200 роботами. Загалом до фонду увійшли картини, фото, листівки, твори декоративно-ужиткового мистецтва і графіки, макети-розмальовки у вигляді косплеїв, матеріали археологічних розкопок і туристичний кібермаршрут. Також колекцію поповнили відео тревел-блогу «Базовий курс виживання» від «Красный лист», фільм «Перший у світі суші-бар. Давня історія Старобільська» від історика Олександра Набоки та студії «Сепсис», перформанс у стилі «12 стільців» від громадської організацію «Муза», а ще кліп Анжеліки Рудницької «Сон». 

Одним із резидентів став бібліотекар переміщеної Луганської обласної універсальної бібліотеки Олександр Букреєв. Він створив фотолистівки Старобільська із поєднанням відомих картин, персонажів із мультфільмів та кіно.

«Для мене участь у проєкті – це медитація, можливість надихнутися роботою інших художників. Я порівнюю Старобільськ із коралом. У ньому нічого не помирає, не зникає, а лише нашаровується. Тому, він поєднує у собі багато рис різних років та смаків. Своїми листівками  намагаюся створити альтернативний Старобільськ», – ділиться фотограф. 

Після експозиції у Львові частина полотен уже відібрана для мобільної виставки. Незабаром картини стануть доступними широкому загалу у приміщенні Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Там виставка діятиме протягом місяця. 

Опісля експертна рада «Аури міста» відбере полотна, які залишаться у фондах резиденції, а які повернуться самим митцям. Так, говорять організатори, художники зможуть експонувати їх у власних виставках і тим самим розказувати про Старобільськ за межами Луганської області та України. 

«Наразі у Старобільську немає місця, де можна експонувати всі картини. Ми не маємо ні галереї, ні мистецького артпростору. Однак є домовленості із Луганським національним університетом імені Тараса Шевченка. На їхній базі створимо різні тематичні виставки на кшталт міського живопису, портрету, сучасного мистецтва. Тому, ті роботи, зібрані в резиденції, будуть час від часу експонуватися, а отже їх зможуть побачити і молодь, і викладачі, і гості міста», – зазначає Віра Шелест, кураторка виставки дослідницької артрезиденції «Аура міста».

Пресцентр Луганської ОУНБ