Їм 9-12 років і вони вже амбасадори кібербезпеки. Такі результати регіонального онлайн-марафону з кібербезпеки «Marathon in safety», який проходив упродовж 2-4 жовтня у межах програми Meet and Code. Організувала подію команда Луганського обласного відділення Української бібліотечної асоціації у партнерстві з проєктом Code Club UA. 

Учасниками марафону стали не лише діти з Луганщині, а й Донеччини, Києва, Львова та Тернополя. Три дні діти разом із менторами розкривали практичні кейси – профілактика та лікування девайсів від комп’ютерних вірусів, методи захисту персональної інформації, взаємодія з кіберполіцією України та швидкі й надійні прийоми захисту смартфону. 

Організатори розповідають, що метою марафону є, передусім, допомога дітям упевнено та безпечно почувати себе у прогресивному світі інформаційних технологій. Друга мета – підготувати обізнаних амбасадорів, які передаватимуть корисні знання своїм одноліткам зрозумілою мовою. Саме тому фінальним етапом події є підготовка учнями своїх унікальних проєктів – уроків з кібербезпеки для однокласників. Їх діти презентують у школах уже незабаром. 

«У мене добре відчуття [приміт. від участі], бо я буду знати, як мені відійти від комп’ютерних вірусів. Потім сподобалася інформація про безпеку, особливо телефону. Я буду всі ці правила знати, проведу урок, якщо зможу, і знатиму, як мати справу з такими речами», – ділиться враженнями Зарема Сітшаєва, учасниця Марафону з Києва.

Найбільше дітям сподобалася тема «Мій смартфон – мої правила». Випускники марафону прописали інструкцію, як діяти у разі крадіжки або раптового зникнення смартфону. Також діти дослідили поняття соціальної інженерії. Учасникам запропонували розібрати ситуації, герої яких стали жертвами кібершахрайства в смс-повідомленнях, електронній пошті та через використання публічного wi-fi.

Одинадцятирічний Владислав Савенков з Лисичанська вже не вперше бере участь у подібній ініціативі. Хлопець є випускником двох попередніх обласних IT-марафонів, а отже вже досить впевнено почувався під час цього інтенсиву з кібербезпеки: «Мені було цікаво дізнатися щось нове. Сподобалося більш за все розкривати кейс про віруси. Я саме презентацію зробив за цією темою. Складних понять для мене не було».

Усі учасники та розробники уроків отримають сертифікати амбасадорів та призи від проєктної ініціативи. 

Подія у межах Meet and Code проводиться за фінансування корпорації SAP. В Україні Meet and Code реалізується Ресурсним центром ГУРТ, який у партнерстві з TechSoup впроваджує Програму технологічної підтримки НПО України.

Пресцентр Good library