Пані Світлана суворо зачиняє двері кабінету. Усі знають – найближчим часом жартувати і сміятися не можна, хоча дуже хочеться. Директорка працює в онлайні. Стулили вуста. Чекаємо новин із форуму.

А новини ось вони. Гаряченькі. Здмухуємо пар і розказуємо wink.

1 жовтня 50 команд – бібліотекарів і керівників ОТГ – долучилися до онлайнового форуму «Модель сучасної бібліотеки для ОТГ». Усього на участь у форумі подали 170 заявок із усієї України, однак лише частина пройшла конкурсний відбір.

Учасники форуму познайомилися із розробленою УБА моделлю «Чотири простори бібліотеки: модель діяльності». Крім того, спільнота дізналася про успішні приклади розвитку публічних бібліотек з України. 

Захоплено видихаємо від презентації Благодійної організації Smart Foundation. Бо в смт Козельщина на Полтавщині відкрили крутецький громадський культурний-освітній Smart-простір. Усе це – на базі повністю відреставрованої публічної бібліотеки.

Як там пані Світлана? Непогано. Стала модераторкою однієї з груп. Учасники форуму практично обговорювали кейси у форматі світового кафе:

Теплі результати: 

Виклики теж згадали: брак коштів, недостатній професіоналізм бібліотечних кадрів, проблеми з придбанням та опануванням найсучаснішої техніки в бібліотеках.

Усі дійшли згоди, що слід навчатися проєктному менеджменту і шукати додаткові інвестиції. А ще перенавчатися і розвивати адвокацію бібліотек, акцентували увагу на необхідності приймати рішення стосовно деяких нормативних актів на місцевому рівні, а не чекати вказівки з центру. І, звісно, лобіювати прийняття закону про меценатство.

Наприкінці форуму учасники заслухали поради від донорський організацій – Фундації Дарини Жолдак і Ресурсного центру ГУРТ.

Форум проходив в межах проєкту «4 простори бібліотеки: модель діяльності», що реалізується Українською бібліотечною асоціацією за підтримки УКФ, Фундації Дарини Жолдак, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад» та Міністерства культури та інформаційної політики України.
 

Пресцентр Good library