Життя під час кризи, яке воно? Метамодерністи сказали б, що коливання між протилежними ідеями діють як імпульс, що змушує світ рухатися вперед. Ми ж погоджуємося з цією думкою. Перефразовуємо: криза і всі її вияви – позитивний рушій до змін.

Як же бібліотеці не лише вижити, а й працювати в нестабільних умовах. Про це й поговорили з колегами на обласному семінарі для публічних бібліотек «Бібліотеки Луганщини під час кризи».

Учасниками семінару стала 31 бібліотека області. Також до обговорення доєдналася Людмила Румега, начальниця відділу мистецтва, культурно-освітньої та організаційно-методичної роботи управління культури, національностей та релігій Луганської обласної державної адміністрації.

Розпочали з досвіду роботи бібліотек у період карантину. Колективно дійшли згоди, що карантин – нестрашний. Це слушний час, аби експериментувати із формами роботи і можливість залучати читачів до дистанційного відвідування бібліотечних заходів.

«Єдиним мінусом роботи в умовах карантину стало зменшення кількості книговидачі. Але всі бібліотеки переформатували свої заходи й не втратили зв'язок із читачем. Це найголовніше», – зазначає Інна Риб’янцева, провідна методистка та голова Луганського обласного відділення УБА.

Окремо відмітили роботу старобільських публічних бібліотек, які змогли організувати різнобічні сервіси для своїх користувачів.

«Приємно, що колеги з КУ «Бібліотека – інформаційний центр інтелектуального та творчого розвитку» Троїцької селищної ради продовжили свою роботу над проєктом «Дія. Цифрова освіта». Група, яку набрали працівники бібліотеки, змогла успішно опанувати курси на платформі та отримати сертифікати. Консультації та навчання проводили телефоном і в онлайновому форматі», – говорить Світлана Моісєєва, директорка Good library.

Навіщо знати цінність бібліотечних послуг, як їх розрахувати і що таке індекс повернення інвестицій - обговорили соціально-економічну цінність бібліотек. Цифри, які показують користь від різних видів послуг - потужний інструмент адвокації та аргумент у спілкуванні із владою. А ще - можливість залучити нових клієнтів і збільшити попит на традиційні / нові послуги.

Пораділи за 5 публічних бібліотек із Луганської області, яких відібрали на участь у проєкті «Спроможні бібліотеки сприяють досягненню Цілей сталого розвитку ООН до 2030 року». Ними стали Станично-Луганська районна центральна бібліотека, Лисичанська централізована бібліотечна система, Попаснянська центральна районна бібліотека, Бібліотека – інформаційний центр інтелектуального та творчого розвитку Троїцької селищної ради, Новоайдарський районний комунальний заклад «Районна бібліотека».

На завершення отримали поради:

- вести чітку статистику охоплення віртуальної аудиторії;

- пропрацювати Закон «Про бібліотеки і бібліотечну справу»;

- відходити від терміну «національно-патріотичне виховання» і замінити його на  «формування національної ідентичності».

Велике відкриття наостанок. Наради можна легко / зручно проводити в онлайновому режимі, їхати деінде не обов’язково.

Пресцентр Good library