Інакшість – круть. Інакшість – наша суть. Це про бібліотекарів, звісно ж. Бо сучасний світ надто мінливий, і загубитися в ньому легко. Про внутрішні кучеряві завихрення поговорили на Обласній школі методиста. На семінар «Інша бібліотека: вийти за межі» завітали методисти (яка несподіванка) області.

Чи вийшли ми за межі? Важко сказати. Принаймні наступили на червону лінію розмежування змін і власної зони комфорту.

Дійові особи камінґ-ауту:

пані Світлана, директорка Good library,

пані Ірина, заступниця директорки,

Інна Павлівна, верховна методистка, просто головна,

пані Наталя, ґуд методистка,

Інші – методисти області.

Почали з цифр і фактів. Плюси – кількість користувачів бібліотек області за три роки зросла. Від 238 400  осіб до 242 300 осіб. Середня кількість користувачів/бібліотеку – 655,2 особи.

І плюс, і мінус – комп’ютерами оснащені 161 бібліотека, тобто 54,2% від загалу. Доступ до інтернету мають 135 бібліотек, або 45,5%.

Мінус – кожна восьма потребує ремонту.

Подумали й над стандартами ІФЛА. Книгообертаність має складати 5. Тобто кожна книга з фондів щорічно має пройти через руки п’яти читачів. Зараз хвилинка хник-хник. Середня книгообертаність у Луганській області – 1,06. Чому так? Відповідаємо. Несистемне списання фонду та низька якість комплектування.

Крокуємо далі до моделювання мережі бібліотечних послуг. Як правильно моделювати мережу бібліотечних послуг у кожному регіоні. Маємо три шляхи. Закрити неспроможні бібліотеки, створити з них бібліотечні пункти або закрити бібліотеку, яка не виконує свою функцію. Кращий варіант – придбати автомобіль, аби розвозити бібліотекарів із книгами до віддалених сіл. Методисти погодилися, що найліпший варіянт у цій ситуації – об’єднати сільську бібліотеку зі шкільною чи створити Центр освіти дорослих. Такий заклад допоможе займатися з користувачами освітньою діяльністю, тобто просувати неформальну освіту.

Жвавості додав проєкт «Дія. Цифрова освіта» від Мінцифри. Бібліотеки стали амбасадорами, які допомагають людям наблизитися до цифрового середовища / світу / освіти.

Що з неформальною освітою в бібліотеках? Вона ледь жевріє. Треба працювати більше / активніше / краще.

А як же нові стандарти в бібліотечній справі? Нам їх ще впроваджувати й впроваджувати.

Інклюзія в бібліотеці хоч є? Тему підхопили, тому готуємося до нових тренінгів. Заповнюватимемо прогалини у знаннях.

Семінар – done. Видихаємо. Пішли готувати нову Обласну школу.

 

Пресцентр  Good library